Program european pentru modernizarea administrației publice
Comisia Europeană a adoptat un program pentru modernizarea administrației publice din spațiul european și pentru îmbunătățirea relației cu cetățenii. Programul ComPACT vine ca urmare a succesului proiectului-pilot privind schimbul de experiență între funcționarii administrației publice din țările membre și este structurat pe trei direcții: relația cu cetățenii, digitalizarea și politicile verzi.
Articol de Bogdan Isopescu, 30 Octombrie 2023, 11:04
ComPact este primul program care conține un set clar de acțiuni pentru modernizarea administrației publice din statele membre si vine ca urmare a faptului că acestea au un rol din ce în ce mai mare ca vector al politicilor europene sau naționale nu doar pentru cetățeni ci și pentru întreprinderi. Importanța acestui sector se vede în cifre: sectorul public reprezintă 51,5% din PIB-ul european, generează o piață anuală de 670 de miliarde de euro în achiziții publice și angajează aproximativ 21% din forța de muncă.
În același timp, Comisia a constatat că administrațiile naționale sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari care vine din gestionarea crizelor și a schimbărilor economice sau sociale. Cele mai mari probleme ale administrației publice sunt lipsa de personal, dificultăți în atragerea și reținerea talentelor și lipsa de expertiză în domenii complexe.
Comisarul pentru reforme, Elisa Ferreira, spune că programul Comisiei răspunde nu doar solicitărilor statelor membre ci și așteptărilor cetățenilor, cei care vor o administrație publică mai bună și mai rapidă, fapt indicat de ultimul eurobarometru. Conform comisarului, programul conține 25 de acțiuni grupate pe 3 piloni: competențe, digitalizare și tranziția către economia curată.
Primul pilon stabilește o agendă a competențelor în administrația publică și are în spate un program-pilot deja lansat despre care comisarul spune că s-a dovedit a fi extrem de util. Acesta promovează schimbul de experiență între funcționarii publici ai statelor comunitare prin care sunt diseminate bunele practici. Cu alte cuvinte administrațiile preiau și implementează practicile altor state considerate a fi mai bune într-un domeniu sau altul.
Elisa Fereira: În acest an, 300 de funcționari publici din 18 state membre vor participa la aceste schimburi, contribuind la îmbunătățirea competențelor lor și la promovarea unei culturi administrative europene comune. Datorită succesului
programului pilot, ne propunem să îl facem permanent. De asemenea, vom dezvolta împreună cu statele membre un pașaport al competențelor de bază”, inclusiv competențe de conducere sau digitale. Acesta este un fel de foaie de parcurs pentru administrațiile publice pentru a-și dezvolta personalul cu competențele potrivite pentru a deveni mai eficiente.
Al doilea pilon este sprijinul pentru digitalizarea tuturor serviciilor administrației publice considerate servicii-cheie pentru a fi accesate on-line. În fine, al treilea pilon sprijină administrația publică să se familiarizeze și să pună în practică serviciile și politicile ecologice care îi revin. De la conceperea bugetelor în funcție de amprenta de carbon până la achiziții ecologice. Administrațiile statelor membre pot accesa programul după nevoile specifice, punând accentul pe una sau pe toate cele trei direcții. (II)