Prognozele de creştere a economiei Rusiei "s-au înrăutăţit"
Problema economiei Rusiei este rolul foarte mare al statului, ceea ce va împiedica dezvoltarea semnificativă a altor domenii în afară de energie şi gaze.
07 Noiembrie 2013, 14:23
Prognozele de creştere a economiei Rusiei s-au înrăutăţit considerabil.
Problema economiei Rusiei este rolul foarte mare al statului, ceea ce va împiedica dezvoltarea semnificativă a altor domenii în afară de energie şi gaze.
Ultima prognoză indică o scădere la aproape jumătate a creşterii economice faţă de estimările iniţiale, mult mai optimiste.
Ministerul dezvoltării economice a redus prognoza de creştere a economiei ruse până în anul 2030 la maximum 2,5 procente - a anunţat astăzi ministrul Aleksei Uliukaev.
Cifra este inferioară ritmului mediu de creştere a economiei globale şi sensibil inferioară creşterii PIB-ului cu 4-4,2 procente, cât prevedea varianta de bază optimistă a prognozei şi chiar sub nivelul de 3-3,2%, cât prevedea aşa-numita prognoză conservatoare a ministerului, anunţată în această primăvară.
A fost revizuită în sens negativ şi prognoza dinamicii investiţiilor în capitalul fix, de la 4,7, în varianta conservatoare, la 4,3, cu o creştere de circa 3% în următorii zece ani şi doar trei procente în perioada următoare.
Noile prognoze nu sunt doar sub nivelul celor mai pesimiste cifre luate în calcul de guvern, cu doar şase luni în urmă, ci arată şi revizuirea în sens negativ a modelului însăşi al dezvoltării economiei ruse, care nu se va transforma, aşa cum doresc autorităţile, într-o economie bazată pe inovaţii.
Conform experţilor citaţi de cotidianul de afaceri "Vedomosti", cauzele sunt: rolul excesiv al statului în economie, calitatea necorespunzătoare a intervenţiilor acestuia, absenţa concurenţei şi cheltuielile excesive pentru apărare.
În aceste condiţii, prevede cotidianul, în anul 203 Rusia va rămâne un stat cu o economie în care predomină sectorul petrolului şi gazelor, caracterizată prin reflux de capital şi profit /.../ bugetar, cu un nivel scăzut al serviciilor medicale, drumuri proaste şi disparităţi mari între regiuni în ceea ce priveşte nivelul de trai.