Produse vinicole din R. Moldova, interzise la import în Rusia
Rusia a interzis importul a 28.000 de litri de vin şi produse vinicole din Republica Moldova. Miercuri ar putea fi decisă suspendarea totală a importurilor de produse alcoolice.
10 Septembrie 2013, 14:17
Serviciul Federal rus pentru Protecţia Consumatorilor anunţă într-un comunicat că miercuri ar putea decide suspendarea totală a importurilor de produse alcoolice din Republica Moldova.
Motivul invocat este depistarea unui conţinut de substanţe chimice mult peste normele admise.
Medicul sanitar şef al Rusiei, Ghenadi Onişenko, declară că e posibil ca decizia de oprire a importurilor să fie luată chiar marţi.
Serviciul pentru Protecţia Consumatorilor ar fi identificat în ultima perioadă concentraţii mari de substanţe chimice în două loturi de vin şi 6 de coniac provenind din Republica Moldova.
În ultimele săptămâni Rusia a interzis importul a 28.000 de litri de vinuri şi produse vinicole din Republica Moldova, ca neconforme normelor de calitate.
Vinul şi produsele vinicole reprezintă principalele exporturi moldoveneşti pe piaţa rusă.
Cantitatea exportată de la începutul anului fiind de peste 25 de milioane de litri.
Potrivit lui Ghenadi Onişenko principala problemă este absenţa în Republica Moldova a unui sistem naţional de control al calităţii şi securităţii produselor vinicole.
Săptămâna trecută, el a declarat că în pofida advertismentelor repetate ale părţii ruse, ca şi asigurărilor oficialilor moldoveni, situaţia urmează cel mai rău dintre scenariile posibile.
Scenariul din 2006, embargou total de vinuri
Onişenko nu a exclus repetarea celei din 2006, când Rusia a interzis complet accesul vinurilor moldoveneşti.
Embargoul din 2006 a fost explicat inclusiv de politicienii ruşi, ca o măsură de retorsiune pe fondul deteriorării relaţiilor politice între Moscova şi Chişinău.
În cazul de faţă, apreciază unele medii de la Moscova, Rusia avertizează Chişinăul, în legătură cu urmările pe care le poate avea asupra relaţiilor bilaterale, preconizate /.../ în luna septembrie, a acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, acord ce prevede şi înfiinţarea unei zone de liber schimb.
Rusia contrapune acestei opţiuni, presupusele avantaje ale integrării Republicii Moldova în Uniunea Vamală - Rusia, Kazahstan, Belarus - şi viitoarea Uniune euroasiatică.
Asupra efectelor acordului de asociere în Republica Moldova - UE, asupra relaţiilor economice şi politice ruso-moldoveneşti a avertizat, săptămâna trecută, la Chişinău şi vicepremierul rus, Dimitri Rogozin.
Luna viitoare la Moscova sunt aşteptate convorbiri ruso-moldoveneşti consacrate acestei probleme.