Produse eco din România, apreciate în Germania
În Germania are loc în aceste zile, cel mai mare târg de produse ecologice la nivel mondial. România a primit invitaţia ca anul viitor să fie co-organizator al târgului.
18 Februarie 2011, 08:58
În Germania, are loc, în aceste zile, cel mai mare târg de produse ecologice la nivel mondial.
La Nürnberg s-au strâns peste 2.500 de firme care expun produse etichetate obligatoriu cu cetificat "bio", ceea ce înseamnă că sunt cultivate natural, fără adaos de îngrăşăminte chimice sau pesticide, care să le altereze calitatea.
La târg participă şi România, care a fost atât de apreciată pentru produsele sale, încât a primit invitaţia ca anul viitor să fie co-organizator al Târgului de la Nürnberg.
Grâu, orz, linte, pâine, miere, sucuri, vinuri, nuci şi fructe de pădure, sunt doar câteva dintre produsele expuse la standul României şi care întregesc tabloul de culori şi miresme care îi învăluie pe amatorii de produse sănătoase, tot mai căutate în acest secol al imensei provocări cu care se luptă omenirea, poluarea.
La Târgul de la Nürnberg, transmite trimisul Radio România George Nuţă, găseşti absolut orice, de la banane, citrice sau cafea, la materii prime nealterate de substanţe chimice, pe care, dacă le are în jurul său, omul poate fi ferit de boli grave.
Produsele bio sunt mai sănătoase, dar sunt mult mai scumpe, deorece, fără îngrăşăminte chimice se obţine o producţie mult mai mică, aproximativ un sfert.
În schimb, pentru sănătate, efectele sunt benefice, spune profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi.
"Este important să avem acces la alimente ecologice, deoarece acestea sunt obţinute în condiţiile unui sistem agroalimentar monitorizat, în care nu se folosesc îngrăşăminte chimice de sinteză, pesticide, hormoni şi, de asemenea, nivelul de poluare este scăzut în sol, apă, aer.
"Bolile generate de alimentele nesănătoase, procesate, poluate, generează boli cronice ale civilizaţiei moderne.Asta înseamnă hipertensiune arterială, maladii cardiovasculare, diabet de tip II, cancere, maladiile Parkinson, Alzheimer" a declarat profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi.
România are posibilitatea să facă o agricultură ecologică de calitate, spune Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei Bio-România, care a organizat standul ţării noastre, la Nürnberg.
"Pământul ţării noastre este excepţional de fertil şi de pretabil, curat. Deci, nu este intoxicat cu aceste substanţe chimice de sinteză; fiidcă, până la 3 milioane de hectare, anual, sunt abandonate, deci, nelucrate.
"Iar terenul care se chimizează este o chimizare foarte slabă, ceea ce i-ar permite ca, într-un an de zile sau în maxim doi ani de zile, să se treacă de la agricultura convenţională, în agricultura ecologică" a declarat Marian Cioceanu.