Producătorii vor vinde doar ţigarete care se sting singure
Joi, intră în vigoare directiva europeană care impune producătorilor să pună în vânzare numai ţigarete care se sting, dacă sunt lăsate nesupravegheate.
Articol de Roxana Dumitrescu, 15 Noiembrie 2011, 15:22
Ţigările uitate aprinse provoacă incidente cu urmări grave, în medie trei victime omeneşti în fiecare zi, potrivit datelor Uniunii Europene, care completează măsurile de reducere a riscurilor provocate sănătăţii de consumul de tutun cu un program de prevenire a incendiilor.
Pe 17 noiembrie, joi, intră în vigoare directiva care impune producătorilor să pună în vânzare numai ţigarete care se sting, dacă sunt lăsate nesupravegheate şi să le retragă de pe piaţă pe cele fabricate fără sistem de prevenire.
Ţigări 100% sigure nu există. Evident, cel mai sigur este să nu fumezi deloc, dar pentru cei care doresc să facă acest lucru, totuşi, fabricanţii vor trebui să aplice aceste reguli care ar putea proteja sute de cetăţeni de riscul producerii de incendii - a declarat comisarul european pentru sănătate, John Daly, cu privire la introducerea noilor norme europene, ce vizează comercializarea ţigărilor.
Statisticile demonstrează că ţigările provoacă anual 30.000 de incendii în Europa, cu peste o mie de morţi şi ale mii de răniţi. Surprinzător, România stă cel mai bine între statele comunitare cu cele mai puţine incendii, dar cu un număr în creştere totuşi, după cum declară maiorul Alin Maghiar, de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
"Aceste incendii ocupă un neonorant loc patru în clasamentul celor mai frecvente incendii produse în România, cu peste 13% din total. Aici ne referim strict la incendii care au adus pagube la gospodării, pentru că sunt multe incendii de vegetaţie uscată - e de actualitate această situaţie - care sunt provocate de ţigări aruncate la întâmplare", a declarat Alin Maghiar.
Aruncatul ţigărilor nestinse complet în coşul de gunoi, uitarea lor pe obiecte de mobilier sau adormitul cu ţigara în gură sunt cele mai frecvente cazuri ce provoacă incendii în gospodării, sau tragedii soldate cu pierdere de vieţi omeneşti.
Măsura şi-a demonstrat deja eficacitatea
În Finlanda, de pildă, care a introdus deja acest gen de ţigări, numărul victimelor a scăzut cu 43%.
Problema introducerii ei şi în România se referă la faptul că cerinţa europeană nu a fost preluată în legislaţie, întrucât ea nu este obligatorie, ci voluntară, iar de aici probleme, explică Gilda Lazăr, director de comunicare al unuia dintre cele mai importante firme producătoare de ţigări din lume prezente pe piaţa românească.
"Cerinţele sunt nefundamentate economic. În cazul altor produse, au existat perioade de tranziţie suficient de lungi pentru epuizarea stocurilor existente în circuitul comercial. Nu se poate ca la momentul "x", când urmează să intre în vigoare standardele, toată piaţa să fie curăţată de produse. Sunt două probleme care pot să apară", a declarat Gilda Lazăr.
"La detailişti, nimeni nu garantează că, într-un sat sau într-un cartier, într-un chioşc nu mai există ţigarete care erau conforme, până mâine. În al doilea rând, va fi o problemă la nivelul autorităţilor fiscale, pentru că dacă ANPC-ul forţează şi cere rechemarea produselor, fără o bază legală, atunci noi vom fi obligaţi să cerem înapoi accizele şi TVA-ul, care reprezintă 80% din produsul unui pachet de ţigarete", a mai spus Gilda Lazăr.