Producătorii de cereale din Bulgaria au început trei zile de proteste
Ei sunt nemulțumiți de pierderile mari pe care le au din cauza importurilor ieftine de cereale din Ucraina.
Articol de Radiojurnal, 30 Martie 2023, 08:06
Producătorii de cereale din Bulgaria au început ieri trei zile de proteste la punctele de trecere a frontierei cu România.
Ei sunt nemulțumiți de pierderile mari pe care le au din cauza importurilor ieftine de cereale din Ucraina.
Președintele bulgar Rumen Radev a declarat că țara sa, împreună cu Polonia, Ungaria, Cehia și România, solicită măsuri urgente de răspuns din partea Uniunii Europene la problema importurilor de produse agricole ucrainene.
Corespondentul nostru în Bulgaria, Vladimir Mitev, transmite:
Cererile producători ori de cereale sunt de a nu prelungi pentru Bulgaria valabilitate regulamentului european privind importurile fără taxe vamale, de bunuri de origine agricolă din Ucraina.
Până în prezent, fermierii bulgari au pierdut peste 400 de milioane de euro din produse de floare-soarelui nevândută, a declarat Ilija Prodanov, vicepreședintele Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale.
Din 3 aprilie, fermierii bulgari pot solicita ajutoare de stat din cauza războiului din Ucraina, a anunțat Ministerul Agriculturii.
Bugetul pentru ajutoare este peste 100 de milioane de euro și reprezintă 50 de procente din sprijinul bonificat pentru anul în curs în cadrul acestei măsuri.
Pe 7 aprilie, colegi românii vor bloca portul Constanța, drumul spre graniţă, iar noi separat vom ieși, apoi, eventual, să acționăm împreună, a adăugat Konstantin Konstandinov, președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale.
Radostina Jekova, președinta Uniunii Producătorilor de Cereale din Dobrogea se așteaptă ca oficialii europeni să asculte cererile fermierilor bulgari și români.
Despre problemele generate de importurile ieftine de cereale din Ucraina a vorbit luna aceasta și ministrul român al agriculturii, Petre Daea.
El s-a referit în principal la sumele europene de bani alocate României pentru sprijinirea fermierilor afectați de afluxul de produse agricole din Ucraina.
Petre Daea a spus că a cerut Bruxellesului reanalizarea formulelor de calcul, iar ieri a lăsat să se înțeleagă că demersul țării noastre ar fi avut succes.
O declarație pe această temă a avut și prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.
Nemulțumirile din mediul rural polonez din cauza fluxului de cereale ucrainene au făcut ca Varșovia să ceară Uniunii Europene să limiteze importurile de produse agricole din Ucraina.