Procurorul general al Republicii Moldova a demisionat
Premierul Maia Sandu declara anterior că-și dorește un procuror-şef european la Chișinău, în timp ce președintele Igor Dodon nu agreează această idee.
Articol de Cristina Popușoi, Radio Chișinău, 11 Iulie 2019, 18:36
Procurorul general al Republicii Moldova a demisionat astăzi din funcție. Eduard Harunjen susține că în ultima perioadă anumiți politicieni încearcă să își subordoneze Procuratura.
Noua conducere din Republica Moldova declară că fostul procuror general va trebui să răspundă pentru felul în care a condus instituția.
În cererea depusă la Președinție, procurorul Republicii Moldova, Eduard Harunjen, a scris că pleacă din funcţie pentru că i s-a agravat starea de sănătate, însă într-o adresare republicată pe site-ul Procuraturii Generale el denunță că în ultima perioadă anumiți politicieni încearcă să-şi subordoneze politic Procuratura.
Demisia lui Eduard Harunjen vine după ședința de joi, 11 iulie, a Consiliului Superior al Procurorilor, la care a fost discutată o sesizare a ministrului de interne, Andrei Năstase, care a cerut să fie pornită urmărirea penală pe numele procurorului-șef, inclusiv pentru participare la uzurparea puterii în stat.
Consiliul a trimis sesizarea pentru investigații la Procuratura Generală.
Decretul de eliberare din funcție a lui Eduard Harunjen a fost semnat deja de președintele Igor Dodon.
Totodată, el a scris pe o rețea de socializare că noul procuror general trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, să aibă experiență în instituția Procuraturii, să fie integru și să poată restabili imaginea instituției.
Şi premierul Maia Sandu a reacționat la demisia procurorului general. Ea a declarat că Eduard Harunjen va trebui să răspundă pentru felul cum a condus instituția. Maia Sandu s-a referit în special la lipsa de progres în investigarea fraudei bancare și la intentarea unor dosare politice.
Maia Sandu declara anterior că-și dorește un procuror-şef european la Chișinău, în timp ce președintele Igor Dodon nu agreează această idee.
Analiștii de la Chișinău atrag atenția că plecarea șefului Procuraturii Generale din funcție nu va schimba starea de lucruri în instituție și în justiție în general, întrucât în funcții-cheie mai rămân oameni din vechiul sistem.