Procesul lui Julian Assange continuă
Avocaţii lui Julian Assange au anunţat că vor face apel la decizia de extrădare a acestuia în Suedia, procesul urmând să continue în lunile următoare.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 24 Februarie 2011, 16:10
Judecătorii britanici au aprobat cererea de extrădare în Suedia a fondatorului siteului Wikileaks, Julian Assange, pentru a răspunde acuzaţiilor formulate de autorităţile din această ţară.
Împotriva lui Assange există mai multe plângeri, printre care una de viol si molestare sexuală.
Avocaţii australianului au anunţat că vor face apel la această decizie, procesul urmând să continue în lunile următoare.
În cursul audierilor de joi, ei au argumentat că procuroarea care a emis mandatul european de arestare pe numele clientului lor nu avea această autoritate şi că acuzaţiile care i se aduc lui Julian Assange nu pot constitui motive suficiente pentru extrădare.
De asemenea, avocaţii au susţinut că o persoană nu poate fi extrădată doar pentru un interogatoriu.
Judecătorii au considerat însă că există suficiente motive pentru a crede că autorităţile suedeze doresc să-l pună sub acuzare pe Julian Assange şi au respins toate argumentele invocate de apărare.
În scurt timp, judecătorii vor decide dacă vor prelungi perioada de eliberare pe cauţiune a lui Assange sau vor dispune reţinerea acestuia.
Fondatorul siteului Wikileaks a fost arestat pe 7 decembrie în baza unui mandat european.
El a fost obligat să locuiască pe durata procesului la o adresă fixă şi să se prezinte regulat la poliţie.
Julian Assange a declarat în repetate rânduri că procesul său este unul motivat politic şi că se teme că o dată ajuns în Suedia va fi extrădat în Statele Unite, unde autorităţile intenţionează să-l acuze de spionaj, ca urmare a publicării mai multor documente secrete trimise sau primite de diplomaţii americani din întreaga lume.
Procurorii suedezi au dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.