Problemele diasporei române, discutate la Roma
Redactorul şef al publicaţiei "Gazeta Românească", Sorin Cehan, consideră că românii se confruntă cu o imagine proastă, cu lipsa de unitate şi cu slaba reprezentare politică.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 13 August 2011, 12:37
La Roma, se desfăşoară, până la 15 august, cea de-a XI-a ediţie a Simpozionului Românilor de Pretutindeni "Hai Acasă", din cadrul Festivalului Callatis.
La dezbateri participă reprezentanţii asociaţiilor româneşti din 16 ţări.
”Avem de discutat foarte, foarte multe lucruri, inclusiv despre votul prin corespondenţă, la acest simpozion cu românii din Diaspora” a declarat pentru Radio România Actualităţi, directorul artistic - Lavinia Şandru, înainte de deschiderea lucrărilor.
”Trebuie să vorbim despre problemele pe care, cu adevărat, le are Diaspora românească, pentru că ne dorim ca în scurt timp să putem face şi noi din Diapora noastră o Diasporă puternică şi o grupare, dacă vreţi, în afara graniţelor României, care să se lupte pentru interesele României.
"Mi-aş dori tare mult ca românii din Diaspora şi asociaţiile româneşti să fie exploatate la adevărata lor putere, la adevăratul lor potenţial.
"Ei îşi doresc să facă foarte multe lucruri pentru ţara lor, dar din păcate nu li se cere lucrul acesta” consideră Lavinia Şandru, director artistic al Festivalului Callatis de la Roma.
Lucrările sunt moderate de Sorin Cehan, redactor şef al publicaţiei "Gazeta Românească” şi de jurnalista Monica Zvirjinschi, alături de Lucian Glass, ultimii doi fiind "veteranii” Festivalului.
Înfiinţarea unui comitet de coordonare a Diasporei
Redactorul şef al publicaţiei "Gazeta Românească” susţine că acest simpozion este important pentru că este pentru prima dată când se organizează în afara graniţelor României.
Sorin Cehan a mai precizat că este tot pentru prima dată când se organizează fără sprijinul Departamentului pentru românii de pretutindeni.
"Noi ne-am întâlnit ca în fiecare an şi vom discuta despre asociaţiile româneşti, despre problemele lor, despre cultura românească din străinătate.
"Anul acesta avem nişte teme care, de exemplu, anul trecut nu s-au discutat: despre votul prin corespondenţă şi despre constituirea unui comitet de coordonare a Diasporei.
"Ne vom organiza singuri şi vom dialoga de la egal la egal cu autorităţile române” a declarat pentru Radio România Actualităţi, Sorin Cehan.
Jurnalistul consideră că românii se confruntă în continuare cu o imagine foarte proastă, cu lipsa de unitate şi cu slaba reprezentare politică, şi în România, şi în ţările unde locuiesc.
Festivalul Callatis se vrea acasă
În prima zi de dezbateri, reprezentanţii asociaţilor de români din Italia, Spania, Portugalia, Serbia, Republica Moldova, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania, Israel, Turcia, Grecia, Elveţia, Australia, Canada, Franţa şi Austria şi-au prezentat activităţile în ţările de adopţie şi problemele cu care se confruntă conaţionalii noştri în teritoriu.
O atenţie deosebită este acordată situaţiei pieţei muncii din Spania, caz în care se doreşte stipularea unei rezoluţii pentru a fi trimisă autorităţilor europene şi spaniole.
Alte două probleme ale comunităţii româneşti au fost identificate la nivelul fragmentării asociaţiilor şi lipsa de autoritate şi identitate naţională.
Reprezentanţii asociaţiilor au mai ridicat problema următoarei locaţii în care se va desfăşura Festivalul Callatis, considerându-se că ar fi cazul ca evenimentul să aibă loc acasă, aşa cum s-a desfăşurat în primii zece ani.
În acest sens va fi concepută o scrisoare deschisă către autorităţile de la Bucureşti cu o astfel de solicitare.
Sâmbătă, 13 august, se vor da informaţii referitoare la votul prin corespondenţă şi se va dezbate teme precum cele referitoare la rolul Diasporei pentru promovarea ţării noastre, ca destinaţie turistică şi la actualitatea socială din România văzută din afara graniţelor ei.
Sâmbătă seară va avea loc ceremonia de înfrăţire între municipiul 7 al Romei cu sectorul 5 al Bucureştiului şi dintre municipiul 3 al capitalei italiene cu oraşul Slatina.
Din partea României, sunt prezenţi la eveniment, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie şi cel al oraşului Slatina - Darius Vâlcov.
Seara se va încheia cu concertul de folclor ”Callatis – amore mio”.