Problema transnistreană "ar trebui să devină prioritară"
Dialogul pentru rezolvarea conflictului transnistrean este lipsit de rezultate, se arată într-un studiu al Asociaţiei pentru Politică Externă, publicat astăzi la Chişinău.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 03 Ianuarie 2014, 17:56
Problema transnistreană ar trebui să devină o prioritatea a guvernului în contextul în care aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana ar putea să depindă de rezolvarea conflictului, se mai spune în studiu.
Tiraspolul este din ce în ce mai inflexibil în raport cu Chişinăul, iar în anul 2013 Chişinăul nu a îndeplinit obiectivele pe care şi le-a propus în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean.
Este nevoie de elaborarea unei strategii care să fie implementată indiferent de piedicile puse de către Tiraspol, iar instituţiile care sunt implicate în rezolvarea acestei probleme e necesar să-şi fixeze cu exactitate responsabilităţile - a menţionat directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă.
"Integrarea europeană nu va fi dusă la bun sfârşit fără soluţionarea problemei transnistrene, iar problematica transnistreană este o prioritate majoră pentru fiecare minister şi ar trebui să fie şi o atitudine mai serioasă şi mai angajantă faţă de acest obiectiv" afirmă Victor Chirilă.
Accentele geopolitice sunt din ce în ce mai pronunţate la Tiraspol, iar anul 2014 este unul electoral în Republica Moldova, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca tendinţele actuale ale relaţiilor dintre cele două părţi să se schimbe, se mai arată în studiul Asociaţiei pentru Politică Externă, dat astăzi publicităţii.