Problema nucleară iraniană, "negociată la Geneva"
Înaintea negocierilor de miercuri, de la Geneva, între sextetul internaţional şi Iran, la Moscova au avut loc convorbiri neanunţate între viceminiştrii de externe rus şi iranian.
18 Noiembrie 2013, 19:12
Rusia arată optimism prudent faţă de posibilitatea identificării unei soluţii pentru problema nucleară iraniană.
Înaintea negocierilor de miercuri, de la Geneva, între sextetul internaţional şi Iran, la Moscova au avut loc convorbiri neanunţate între viceminiştrii de externe rus şi iranian, dar şi discuţii telefonice la nivel înalt între preşedinţii Rusiei şi Iranului.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, care l-a sunat, astăzi, pe omologul său iranian, Hassan Rohani, a declarat că există o şansă reală de a rezolva problema plasării programului nuclear iranian sub controlul comunităţii internaţionale, a informat Serviciul de presă al Kremlinului, fără să ofere alte detalii, cu excepţia precizării că preşedintele iranian a dat o înaltă apreciere activităţii Rusiei în cadrul sextetului internaţional.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, după discuţia telefonică de ieri cu secretarul de stat american, John Kerry, a declarat, astăzi, pentru cotidianul guvernamental "Rossiyskaya Gazeta", că împărtăşeşte opinia şefului diplomaţiei americane cu privire la necesitatea de a nu rata şansa oferită, întrucât angajamentele pe care Teheranul este gata să şi le asume sunt deosebit de substanţiale şi răspund cerinţelor comunităţii internaţionale.
Serghei Lavrov a subliniat că Teheranul este gata să facă aceşti paşi într-un ritm mult mai rapit decât se aştepta şi să meargă mai departe decât îi cerea sextetul la începutul acestui an.
În acest context, Lavrov a respins ca desprinse de realitate criticile potrivit cărora un asemenea acord ar fi o greşeală istorică, întrucât îi va permite Iranului să câştige timp pentru a fabrica bomba nucleară.
Lavrov nu a exclus posibilitatea ca, în funcţie de rezultatele negocierilor care încep miercuri, la Geneva, directorilor politici să li se alăture miniştrii de externe.
Aceste aprecieri lasă puţine şanse ca premierul israelian, Benjamin Netanyahu, adversar al semnării acordului, negociat în prezent între sextet şi Teheran, să-l convingă miercuri, la Moscova, pe preşedintele rus să nu susţină o asemenea înţelegere.