Problema iraniană "trebuie rezolvată diplomatic, acum"
Ministrul adjunct de externe al Israelului, Daniel Ayalon, a acordat în exclusivitate un interviu pentru Radio România Actualităţi despre dosarul nuclear iranian, pe fundalul sancţiunilor impuse regimului de la Teheran.
03 Aprilie 2012, 19:17
Ministerul de externe de la Ierusalim le-a cerut ambasadorilor să ridice problema refugiaţilor evrei din ţările arabe la nivel internaţional, în contextul în care procesul de pace din Orientul Mijlociu este blocat, iar una dintre cerinţele conducerii de la Ramallah este rezolvarea problemei refugiaţilor palestinieni.
Viceministrul de externe, Daniel Ayalon, a dezvăluit marţi, în cadrul unei conferinţe la Ierusalim, că fostul premier israelian Ariel Sharon l-a trimis într-o misiune secretă, în urmă cu zece ani, ca urmare a publicării iniţiativei de pace saudite, cu scopul de a întâlni reprezentanţi ai Arabiei Saudite pentru a discuta, dar aceştia au refuzat.
Comentariile lui Daniel Ayalon vin în contextul în care, marţi, a anunţat o nouă iniţiativă a ministerului de externe, aceea de a ridica problema refugiaţilor evrei pe ordinea de zi internaţională.
Daniel Ayalon era consilier al lui Ariel Sharon şi a fost trimis să discute cu omologul său Adel al-Jubeir, care astăzi este ambasador la Washington.
Al-Jubeir a refuzat atunci întrevederea - a spus Daniel Ayalon. Adjunctul ministrului de externe a respins categoric comentariile potrivit cărora Israelul nu a dat nicio şansă iniţiativei Arabiei Saudite.
În timpul conferinţei de la Ierusalim, Daniel Ayalon a declarat că ministerul de externe a cerut ambasadarilor săi să prezinte problema a circa 850.000 de refugiaţi evrei care au fost forţaţi de ţările arabe să plece. Dintre aceştia, aproximativ 650.000 au fost absorbiţi în Israel.
După conferinţă, ministrul adjunct de externe, Daniel Ayalon, a avut amabilitatea să acorde un scurt interviu în exclusivitate pentu Radio România Actualităţi în legătură cu dosarul iranian.
Decizia Uniunii Europene de a impune Iranului un embargo asupra petrolului, deconectarea băncilor iraniene de la sistemul internaţional de transfer online SWIFT reprezintă o alternativă la un atac militar împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.
Întrebat dacă are încredere în soluţia diplomatică şi după noiembrie, când au loc alegerile americane, Daniel Ayalon a afirmat că nu trebuie aşteptat până în noiembrie.
"Cred într-o soluţie diplomatică în problema iraniană acum. Nu trebuie să aşteptăm până în noiembrie sau altă dată. Dacă întreaga comunitate internaţională continuă presiunea asupra regimului de la Teheran prin embargoul asupra petrolului iranian, embargoul asupra băncilor din Iran, cred că se poate ajunge la o soluţie, pentru că numai acum Teheranul începe să plătească preţul.
Şi trebuie să reamintim, Iranul este foarte slăbit. Economia ţării, dar şi din punct de vedere politic, social, presiunea poate da rezultate; dacă presiunea nu lucrează, desigur, toate opţiunile sunt pe masă - este ceea ce a spus şi preşedintele Barack Obama. Israelul, stat democrat, trăieşte în secolul XXI. Lumea din jur a rămas mult în urmă.
Unii spun că, în privinţa mentalităţii, ţările vecine abia acum încearcă să depăşească trecutul în care par să fi rămas de secole. Aceasta este tragedia lumii arabe. Aceasta este tragedia pe care o vedem astăzi, pe care generaţia tânără din lumea arabă încearcă să o schimbe. Îi înţelegem şi îi susţinem.
Problema este că forţele vechi, în principal islamismul fanatic extremist, încearcă să deturneze revoluţiile din lumea arabă, aşa cum au preluat în Teheran în 1979", a afirmat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi ministrul adjunct de externe, Daniel Ayalon.