Problema iraniană, în atenţia comunităţii internationale
Miniştrii de externe francez şi italian, Bernard Kouchner şi Franco Frattini, au discutat subiectul în cadrul întâlnirii avute la Paris.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 17 Februarie 2010, 09:29
Problema nucleară iraniană continuă să concentreze atenţia comunităţii internationale care vorbeşte tot mai insistent de impunerea unor noi sancţiuni Teheranului care de curând a anunţat că a crescut nivelul de îmbogăţire a uraniului la 20%.
Secretarul american de stat Hillary Clinton este în turneu diplomatic în zona Golfului, iar miniştrii de externe francez şi italian, Bernard Kouchner şi Franco Frattini, au discutat subiectul în cadrul întâlnirii avute la Paris.
"Ne gândim la sancţiunile la adresa Iranului care ar trebui propuse în Consiliul de Securitate al ONU de la New York", a declarat aseară ministrul de externe Bernard Kouchner, la finalul întrevederii cu omologul italian Franco Frattini.
"Am vorbit în permanenţă de dialog şi de sancţiuni, de dialog preferabil sancţiunilor, dar în lipsa unui răspuns, suntem obligati să mergem mai departe.
"Nu eu, nu Franţa, ci întreaga comunitate internaţională nu poate să tolereze ca accentul să fie pus pe îmbogăţirea uraniului care într-o bună zi ar putea să fie transformat în material nuclear militar.
"În rest, activităţile nucleare civile sunt acceptate" a declarat Bernard Kouchner.
Iranienii trebuie să înţeleagă că necesitatea sancţiunilor este impusă de atitudinea lor - a mai punctat şeful diplomaţiei de la Paris, care a ţinut şă reitereze însă că nu se doreşte penalizarea populaţiei acestei ţări.
La rândul său, şeful diplomaţiei de la Roma, Franco Frattini, a apreciat că pentru impunerea de sancţiuni Teheranului, subiect pe care îl consideră justificat, este nevoie de un consens larg la nivelul Consiliului de Securitate.
"Am spus-o deja, cred că sancţiunile sunt un mecanism politic pentru a preveni orice acţiuni în fortă împotriva Iranului, dar şi pentru a-l convinge că numai calea negocierilor este cea bună.
"Acest mecanism politic trebuie să fie împărtăşit de comunitatea internaţională, Uniunea Europeană, bineînţeles, prietenii noştri americani, dar şi de ţările arabe, ţările din Golf, de ţări precum India, îngrijorate de potenţiala putere nucleară a Iranului” a declarat Franco Frattini.