Problema extremiştilor de dreapta, dezbătută în Germania
În Germania creşte îngrijorarea faţă de faptul că familiile de extremişti îşi pregătesc copiii în tabere speciale, unde li se oferă educaţie naţionalistă şi sunt familiarizaţi cu armele.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 28 Iulie 2011, 08:06
Extremiştii de dreapta din Germania au reintrat în vizorul autorităţilor.
Autorităţile sunt îngrijorate de faptul că multe familii de extremişti îşi pregătesc copiii în tabere speciale, unde li se oferă educaţie naţionalistă, cu lecturi neonaziste, cu instruire ideologică şi sunt familiarizaţi cu armele.
Ministrul de interne, Hans-Peter Friedrich, a avertizat cu privire la disponibilitatea ridicată a acestora de a comite acte de violenţă.
"Incidente de genul celor din Norvegia nu pot fi excluse niciodată", a declarat politicianul creştin-social.
El a arătat că numărul membrilor grupărilor de extremă dreaptă este în scădere în Germania, dar cel al radicalilor predispuşi la acte de violenţă a crescut.
Hans-Peter Friedrich a subliniat pentru "Rheinische Post" că este îngrijorat în special de cei autointitulaţi "Autonomii naţionali", organizaţi după modelul autonomilor de stânga.
Aproximativ o mie de membri ar număra această grupare, formată în principal din tineri neonazişti.
Extremiştii germani "sunt foarte bine supravegheaţi"
Hans-Peter Friedrich spune că scena extremistă este foarte bine supravegheată în Germania, ceea ce nu exclude ca un individ să eludeze autorităţile şi să comită acte grave de violenţă.
Acest lucru ar fi valabil nu doar pentru radicalii de dreapta, ci şi pentru cei de stânga şi cei islamişti.
"Cunoaştem cele mai radicale elemente din extrema dreaptă, dar pericolul nu-l reprezintă cei pe care-i ţinem sub observaţie, ci persoanele care acţionează sub radar", a declarat ministrul german de interne.
Situaţia este deplânsă şi de Consiliul Central al Musulmanilor din Germania, care acuză că de vină este dezbaterea total nesănătoasă privind integrarea Islamului în societate.
"Nu se observă o critică constructivă a Islamului, ci una militantă, care ar fi deosebit de periculoasă", susţine liderul Consiliului, Aiman Mazyek.
Nici internetul nu scapă în această dezbatere reaprinsă în Germania.
Reprezentanţii Autorităţii criminalistice atrag atenţia că mediul online a devenit o platformă de expunere a conţinuturilor extremiste.
"Paginile de internet pe care apar informaţii privind viitoare posibile acte de violenţă ar trebui închise, iar autorităţile alertate.
"Un astfel de buton de alarmă ar trebuie creat ca măsură de prevenire a unor atentate precum cele care au îndoliat Norvegia", spun responsabilii germani, care ar fi înaintat deja aceste propuneri Comisiei Europene.