Probele luate din mare în Bulgaria, "negative pentru hepatita A"
Autorităţile dau asigurări că nu există un risc de sănătate pentru populaţie şi pentru turişti. În general, nu s-a constatat înrăutăţirea calităţii apelor pentru îmbăiere.
05 Iulie 2014, 07:37
Autorităţile din Bulgaria susţin că probele luate din mare sunt negative pentru hepatita A.
Ministerul Sănătăţii din ţara vecină anunţă că în general nu s-a constatat înrăutăţirea calităţii apelor pentru îmbăiere în lunile mai şi iunie după ploile abundente din această perioadă, potrivit unui comunicat citat de Ministerul Român de Externe.
Autorităţile bulgare dau asigurări că nu există un risc de sanatate pentru populaţie şi pentru turişti şi au precizat că într-o singură zonă, care adună apele pluviale ale oraşului Varna, au fost depăşite normele în privinţa unor bacterii intestinale.
Pentru evitarea îmbolnăvirii, sunt recomnadate măsurile obişnuite de igienă, consumul apei îmbuteliate, precum şi vaccinarea, spune medicul epidemiolog de la Institutul Matei Balş din Capitală.
"Este bine să ne vaccinăm, mai ales copiii. În ceea ce priveşte măsurile de profilaxie nespecifică, igiena personală riguroasă, mai ales spălatul pe mâini, după utilizarea toaletei, înainte de consumul de alimente, alimentele să fie procurate din surse sigure, să fie prelucrate termic, de asemenea fructele şi legumele, dacă sunt consumate în stare crudă, spălate bine cu apă din reţea; consumul de apă îmbuteliată de asemenea este recomandat pentru a preveni apariţia acestei infecţii", a spus Alexandru Rafila.
Doctorul Alexandru mai spune că trebuie mers la medic în cazul apariţiei la nivelul aparatului digestiv a primelor simptome, precum greţuri, vărsături şi strare de rău generală.
Virusul hepatitei A nu provoacă o infecţie cronică a ficatului.
Nu exista un tratament specific, fiind recomandate odihna, consumul mare de lichide şi evitarea alcoolului.