Priorităţile noii sesiuni a Parlamentului European de la Strasbourg
Criza refugiaţilor dar şi securizarea frontierelor externe ale UE se vor afla şi pe agenda Parlamentului European în sesiunea legislativului care debutează astăzi la Strasbourg.
01 Februarie 2016, 07:33
Criza refugiaţilor dar şi securizarea frontierelor externe ale UE, în condiţiile în care cresc presiunile în Spaţiul Schengen, se vor afla şi pe agenda Parlamentului European în sesiunea legislativului care debutează astăzi la Strasbourg.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, va fi prezent în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, marţi după amiază, într-o dezbatere pe tema situaţiei în care se află în prezent UE, care traversează criza imigranţiei şi a relocării refugiaţilor.
Eurodeputaţii vor să afle de la numărul 2 din Cabinetul Junkers care este stadiul actual al repartizării refugiaţilor, înfiinţarea centrelor de primire, dar şi dacă a scăzut afluxul de imigranţi care se îndeaptă spre Europa.
Discuţiile vor avea loc după ce în Germania cancelarul Angela Merkel a anunţat în acest weekend că, în pofida eforturilor de a ajuta şi integra pe refugiaţi, este important de subliniat că acestora li s-a acordat permisiunea de a rămâne în ţară o perioadă limitată de timp.
Ea a adăugat că, odată ce va fi din nou pace în Siria, odată ce gruparea teroristă Statul Islamic va fi învinsă în Irak, aceştia trebuie să se întoarcă în ţările lor de origine.
Pe agendă se va afla şi securizarea frontierelor externe, dacă statele membre s-au mobilizat în a stopa astfel intrările ilegale în spaţiul comunitar.
De altfel, zilele acestea în Belgia, de exemplu, au pătruns peste 60 de emigranţi pe la frontiera nordică a Franţei, dar care doreau iniţial să se îndrepte spre Marea Britanie.
Dintre aceştia, potrivit presei belgiene, cei mai mulţi era însă iranieni şi irakieni.
Eurodeputaţii vor să afle şi despre stadiul controlului la frontierele interne, ştiind că unele state au reimpus aceste controale.
O securizare a frontierelor externe este vitală pentru Spaţiul Schengen, au spus tot mai mulţi lideri europeni.
O altă chestiune importantă pe agendă sunt negocierile cu Marea Britanie care ameninţă cu ieşirea din UE.
Guvernul de la Londra a făcut patru propuneri de reformare a UE, printre care şi cea privind impunerea unui moratoriu de patru ani legat de ajutoarele sociale pentru cetăţenii europeni care vin să lucreze în Marea Britanie.
O condiţie care contravine însă principiului liberei circulaţii a persoanelor.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a vorbit recent despre dezbaterea în plen a acestui subiect după discuţiile pe care le-a avut la Bruxelles cu premierul britanic David Cameron.