Prinţul William şi Catherine sunt soţ şi soţie
Prinţul William şi noua lui soţie Catherine Elisabeth, ducesă de Cambridge, s-au sărutat în balconul Palatului Buckingham în faţa mulţimii. Piaţa din faţa Palatului a fost plină de oameni.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 29 Aprilie 2011, 09:06
Urmăriţi LIVE UPDATES de la nunta regală britanică aici.
Mii de persoane se află pe străzile Londrei, unde are loc căsătoria prinţului William, nepotul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cu Kate Middleton.
Nunta, considerată deja evenimentul anului, a fost pregătită în cele mai mici detalii pentru invitaţii de marcă din întreaga lume şi cei aproape 2,5 miliarde de oameni care vor asista în faţa micilor ecrane, ceea ce înseamnă o treime din populaţia planetei. Vor fi, de asemenea, transmisiuni în direct pe Internet.
Pentru ca totul să iasă bine, în cele mai bune condiţii de securitate, poliţia britanică a chemat la datorie pe străzile Londrei peste 5.000 de ofiţeri.
Westminster Abbey şi-a deschis porţile pentru invitaţi în jurul orei 10.00, când au început să sosească la abaţie prietenii celor doi miri, dar şi câteva dintre celebrităţile invitate.
Printre acestea, cântăreţul Elton John şi fotbalistul David Beckham.
VIDEO: Imagini de la nunta Prinţului William cu ducesa de Cambridge Katherine Elisabeth
Urmează apoi politicienii şi reprezentanţii familiilor regale din străinătate, Regele Mihai şi ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, aflându-se printre invitaţi. Familia regală britanică va sosi ultima la Westminster Abbey, mireasa urmând să-şi facă apariţia în jurul orei 13.00, când va începe ceremonia.
Audio: Dan Vasiliu a mers prin mai multe locuri cheie pentru ceremonialul din Londra: la Westminster Abbey, la grajdurile regale şi la laboratoarele culinare contractate.
Aceasta va dura în jur de o oră şi 15 minute, după care cuplul proaspăt căsătorit se va îndrepta către Palatul Buckingham, unde Regina Elisabeta a II-a va găzdui o recepţie în onoarea lor, 600 de persoane fiind invitate.
O a doua recepţie va avea loc mai pe seară şi va fi organizată de prinţul Charles, la acest eveniment urmând să participe cei mai apropiaţi 300 de prieteni ai familiei regale.
Dacă vremea le va permite, mirii se vor deplasa către Palatul Buckingham cu trăsura descoperită pe care au folosit-o la nunta lor în urmă cu 30 de ani părinţii prinţului William, Charles şi Lady Diana.
În jurul orei 15.30, cei doi miri vor apărea în balconul palatului Buckingham de unde îi vor saluta pe cei care au venit să-i vadă cu această ocazie.
Noi titluri de nobleţe pentru Prinţul William
Casa Regală a anunţat că regina Elisabeta a II-a îi va conferi un ducat prinţului William, astfel că de acum înainte titlul viitorului mire va fi Duce de Cambridge, Earl de Strathearn şi Baron Carrickfergus, iar soţia sa va deveni automat ducesă de Cambridge.
Înainte de nuntă au existat unele îndoieli că prinţul va accepta acest titlu, dar din moment ce Casa Regală l-a anunţat îi va fi destul de greu să refuze.
Titlul de Duce de Cambridge a fost conferit pentru prima oară în 1664. James Stuart, fiul ducelui de York din acea perioadă, a primit acest domeniu.
Ultima oară titlul a fost acordat în 1801, când prinţul Adolphus, al 10-lea copil al regelui George al III-lea a primit ducatul.
Titlul nu a mai fost folosit din 1904, când fiul prinţului Adolphus, George, a decedat la vârsta de 85 de ani.
Invitaţii controversate
Invitaţia adresată ambasadorului libian în Marea Britanie a fost retrasă în ultimul moment. Ministerul britanic de Externe considerând că prezenţa acestuia la nunta regală este inacceptabilă, dat fiind evenimentele care au loc în Siria.
Potrivit ultimelor rapoarte, peste 400 de demonstranţi pro-democraţie au fost ucişi de forţele guvernamentale. Ambasadorul Sami Khiyami a declarat pentru BBC că situaţia a fost destul de jenantă.
"Nu aş putea spune că am fost surprins, dar consider că situaţia a fost un pic stânjenitoare. Nu cred însă că va afecta în vreun fel eventualele discuţii dintre cele două state" a declarat Sami Khiyami.
În schimb, reprezentanţii Iranului, Coreei de Nord sau ai Bahreinului se află încă pe lista de invitaţi, cu toate că prinţul Bahreinului a renunţat să mai participe la nuntă din cauza revoltelor din ţara sa. Vor fi prezenţi însă, la Westminster Abbey, prinţul Arabiei Saudite şi regele din Swaziland, care, recent, a înnăbuşit cu violenţă un protest al opoziţiei.
El va fi însoţit de cele 14 soţii ale sale, care au fost alese în urma unor ceremonii gigant în care peste 100.000 de femei au fost obligate să danseze în sânii goi.
Foştii premieri britanici, Tony Blair şi Gordon Brown, sau lideri de stat, precum preşedintele american, Barack Obama, sau cel francez, Nicolas Sarkozy, nu au fost invitaţi, Casa Regală motivând că nu este un eveniment de stat.
Programul nunţii regale îl găsiţi aici.