Primul zbor în spaţiu, marcat la Bucureşti
La ASE, cu ocazia evenimentului "Sărbătoarea Cosmosului", a fost marcată împlinirea a 50 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic, realizat de cosmonautul sovietic Iuri Alexeevici Gagarin.
18 Martie 2011, 16:31
Împlinirea a 50 de ani de la primul zbor în spaţiu a fost marcată la Academia de Studii Economice, cu ocazia evenimentului "Sărbătoarea Cosmosului".
La manifestare au participat preşedintele Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic, Dumitru Prunariu, deputatul şi fostul cosmonaut rus, Nikolai Budarin, dar şi ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Alexander Churilin.
Primul om care a zburat în spaţiul cosmic a fost cosmonautul sovietic Iuri Alexeevici Gagarin care, pe 12 aprilie 1961, s-a urcat la bordul navei Vostok-1, petrecând 108 minute pe orbita Pământului.
El a reuşit astfel să aducă Uniunea Sovietică pe primul loc în cursa pentru cucerirea spaţiului cosmic şi întreaga omenire cu un pas mai aproape de stele.
"Dragi prieteni! Apropiaţi şi necunoscuţi! Compatrioţi! Oameni din toate ţările şi continentele! Peste câteva minute nava spaţială mă va duce în întinderea nemărginită a Universului. Ce se poate spune în ultimele minute dinaintea startului?
"Toată viaţa mea mi se pare acum că este o clipă minunată. Tot ce am trăit şi am realizat mai înainte a fost trăit şi realizat pentru acest moment: să fiu primul în spaţiul cosmic, să încep această luptă cu natura, pot oare visa la altceva?”, se arăta în anunţul făcut de Iuri Alexeevici Gagarin înaintea startului.
Dumitru Prunariu, al 103-lea cosmonaut al lumii care a zburat în spaţiu
Dumitru Prunariu este primul şi singurul cosmonaut român care a zburat în spaţiu.
La data de 14 mai 1981 el a participat la misiunea Soiuz din cadrul programului spaţial "Intercosmos" şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.
"Suntem o parte inseparabilă a Universului. A zbura spre stele înseamnă a ne îmbogăţi spiritual şi a găsi noi căi.
"Expansiunea Cosmosului nu admite limite spaţiale. Ajunşi în spaţiu nu mai suntem cetăţeni ai unei ţări, ci a unei planete", a declarat Dumitru Prunariu.
La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii care a zburat în spaţiu.
De atunci numărul cosmonauţilor a crescut la peste 450.
Acest zbor situează România în clubul select al ţărilor participante direct la explorarea Universului şi totodată atestă tradiţia contribuţiilor marilor români la zborul omului printre stele.
"Atunci când eşti într-o navă spaţială cel mai impresionant lucru este imaginea Pamântului din exteriorul lui. Nu sunt impresionante doar peisajele pe care le vezi, te simţi copleşit prin ceea ce vezi.
"Când îţi vezi planeta de sus reuşeşti să o înţelegi mai bine în globalitatea ei, înţelegi mai bine problemele ei, tot cea ce se întâmplă la sol", consideră Dumitru Prunariu.