Primul Congres al imigranţilor din Italia
Potrivit organizatorilor, imigranţii constituie circa 6,5% din populaţia rezidentă, care prin munca lor ar contribui cu un procent de 10% la dezvoltarea economică a Italiei.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 25 Aprilie 2010, 12:59
Pentru prima dată a avut loc la Roma Congresul Imigranţilor din Italia.
Iniţiativa aparţine Comitetului imigranţilor din Italia, o instituţie autonomă creată în anul 2002.
Potrivit organizatorilor, imigranţii constituie circa 6,5% din populaţia rezidentă, care prin munca lor contribuie cu un procent de 10% la dezvoltarea economică a Italiei.
În ultimii ani însă, ei consideră că se confrunt[ cu "un climat de xenofobie" atât din partea cetăţenilor de rând, cât şi din partea politicienilor italieni.
Vineri, liderul Ligii Nordului, Umberto Bossi a propus un amendament la decretul lege referitor la ajutoarele de criză pentru IMM-uri, care prevede introducerea unui examen de limba italiană în cazul extracomunitarilor care îşi deschid magazine pe teritoriul italian.
Afişarea firmei şi a reclamelor magazinului este permisă numai în limba italiană, iar pentru a beneficia de ajutoarele guvernamentale, proprietarul străin trebuie să angajeze doar cetăţeni europeni.
Opoziţia a reacţionat acuzând "rasismul" iniţiativei şi faptul că formaţiunea din nordul Italiei îi vede pe imigranţi doar ca pe o masă care trebuie exploatată cât mai mult.
Revendicările imigranţilor din cadrul Congresului sunt aceleaşi pe care le-au avut şi românii înainte de integrarea României în Uniunea Europeană, legate de permisul de şedere, de legea cetăţeniei, integrarea în societatea italiană şi azilul politic.
Printre zecile de albanezi, marocani, filipinezi, africani şi latino-americani au participat la lucrări şi membrii Partidul Românilor din Italia "Identitatea românească".
Senatorul Stefano Pedica din partea formaţiunii politice Italia Valorilor i-a numit pe imigranţi "italienii de mâine" şi i-a asigurat că va lupta pentru drepturile lor.
În Italia, la o populaţie de 55 de milioane de locuitori, 4,8 milioane este constituită de imigranţii cu rezindenţă, printre care se află şi 1,2 milioane de români.