Primele organe bio-artificiale, fabricate la Madrid
Primul laborator din lume care va fabrica organe bio-artificiale cu celule stem se află în Madrid. Noul laborator înceară să rezolve problema lipsei de organe donate pentru transplanturi.
03 Noiembrie 2010, 08:34
Spitalul Gregorio Marañón va crea o bancă de organe compatibile cu pacienţii care au nevoie de transplant, reducând riscurile unei respingeri din partea organismului.
Noul laborator va rezolva astfel problema lipsei de organe donate pentru transplanturi şi înseamnă un important pas înainte în procesul de acceptare a noilor organe.
În Madrid, regiunea unde se realizează cele mai multe transplanturi din Spania, au fost realizate într-o singură intervenţie şapte transplanturi.
Procedeul de fabricare a organelor constă în eliminarea conţinutului celular dintr-un organ şi crearea unei "matriţe".
Ulterior, în matriţă se transferă celulele stem din care se creează noul organ. Cercetările au dovedit că matriţa induce şi ghidează multiplicarea, distribuţia şi diferenţierea celulelor.
Celulele stem provin de la unitatea specifică a spitalului Gregorio Marañón, primul din Spania acreditat în acest sens.
Banca de “matriţe” va fi populată cu organe provenind de la cadavre şi va avea inimi, ficaţi, rinichi, piele, oase sau tendoane. Matriţele vor fi “repopulate” cu celule stem de la pacienţii care au nevoie de un transplant.
Noul sistem permite și rezolvarea problemei respingerii organelor transplantate, deoarece fiind vorba de organe fabricate la comandă, cu celule ale pacientului receptor, noile organe vor fi acceptate imediat.
La elaborarea organelor bio-artificiale vor participa medici specialişti în cardiologie, ortopedie, chirurgie plastică şi boli interne.
Video: Esperanza Aguirre, preşedintele Comunităţii Madridului.