Primarul orașului Buzău, Constantin Toma: Români din diaspora au început să se întoarcă acasă
Primarul orașului Buzău, Constantin Toma, a fost prezent la Festivalul de muzică populară "Benone Sinulescu", desfășurat în ”Satul românesc” din Pavona- Roma.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 27 Noiembrie 2023, 15:31
Festivalul Național Concurs de Muzică Populară "Benone Sinulescu", unul dintre cele mai importante evenimente muzicale care a ajuns anul acesta la a cincea editie, s-a desfășurat la acest sfârșit de săptămână și la Roma, în ”Satul românesc” din Pavona, în preajma Zilei Naționale a României.
Nu există ediție a Festivalului de muzică populară "Benone Sinulescu" din Roma la care să nu participe și primarul orașului Buzău, Constantin Toma, pe cheluitală proprie – așa cum au precizat organizatorii.
Constantin Toma: Sunt foarte bucuros să revin la Roma în acest context pentru că, iată, ducem mai departe moștenirea lăsată de Benone Sinulescu, muzica populară românească, această valoare identitară pentru poporul român. Este o inițiativă pe care am avut-o chiar din 2016, vorbind cu Benone Sinulescu, care a lansat mulți cântăreți de muzică populară și foarte valoroși. I-am propus atunci lui Benone să organizăm un Festival național concurs de muzică populară care să se numească chiar Benone Sinulescu. Am început atunci, în 2017. După un an de zile s-a ajuns să existe și o ediție internațională aici, la Roma și este o bucurie, cel puțin pentru varianta asta cu Roma, pentru ca întotdeauna se face în preajma Zilei Naționale a României. Sunt aici români de peste tot din Italia si buzoieni de-ai mei si este o bucurie foarte mare.
Rep: Sunt mulți buzoieni veniți în Italia?
Constantin Toma: Din păcate spun că da. Și le-am și precizat în cuvântul meu adresat aici, la Roma, că lucrurile au început să meargă bine în România. Suntem pe undeva la 77% media pe locuitor a produsului intern brut ca și putere de cumpărare. Anul acesta România va termina undeva la vreo 320 de miliarde de euro produs intern brut față de vreo 30 de miliarde de dolari cât era în 1989. Lucrurile au început să meargă și ei au început să-și pună întrebări. Totuși vreau să vă spun că o parte dintre ei chiar au început să vină acasă.
Rep: Aici la Festival, foarte mulți români au venit îmbrăcați în costume tradiționale. Vă place?
Constantin Toma: Este extraordinar acest lucru, pentru că din păcate nu există multe locuri în România în care mai vezi așa ceva: și copii, și femei, și bărbați îmbrăcați în costume naționale. Este o bucurie să îi vezi.
Rep: Considerați că dorul de țară îi determină să fie mai patrioți?
Constantin Toma: Este evident acest lucru și am văzut lacrimi inclusiv când s-a cântat imnul național.
Rep: Mulți români au dorit să își facă fotografii cu dvs.
Constantin Toma: Da. Eu le-am spus că le transmit un mesaj din partea tuturor primarilor din România. Am venit și cu eșarfa tricoloră. Îmi place foarte mult. Sunt și președinte al Asociației municipiilor din România și le-am spus că le transmit un mesaj din partea fiecărui primar din fiecare localitate din România de unde sunt ei, mesajul acesta de unitate și tradiționalul ”La mulți ani” care există numai la noi.
Rep: Ați venit desigur aici, la Roma, și cu câțiva cântăreți de muzică populară.
Constantin Toma: Din păcate nu au putut să vină chiar toți, din cauza unui incident de aici, de la Roma, dar nu s-a întâmplat nimic grav. A venit de exemplu, Traian Ilea și cu soția lui Valeria. Traian Ilea este cel care a preluat președinția de la Benone Sinulescu a juriului pentru decernarea premiilor la Festivalul național concurs de muzică populară și este un lucru minunat, pentru că avem aici cântăreți din toate zonele foclorice ale României. Un alt lucru deosebit este acela că au venit aici români de peste tot: și din Ardeal, și din Moldova și din Muntenia.
Rep: Un gând din partea dvs către toți românii, așa înainte de 1 decembrie.
Constantin Toma: Să fim uniți! Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu multă inteligență ca indivizi, ca persoane fizice, dar din păcate n-avem acea inteligență colectivă care să ne facă să fim la înălțimea noastră, a valorilor noastre. România este pe drumul cel bun și sunt optimist din acest punct de vedere.