Primăriile oraşelor spaniole mici "ar trebui să fuzioneze"
În Spania primăriile încep să aibă dificultăţi în a-şi plăti angajaţii din cauza datoriilor, iar aproape o treime dintre administraţiile locale spaniole iau în calcul concedieri sau concesionarea serviciilor publice.
25 Octombrie 2011, 16:44
Efectele crizei prelungite se fac simţite acut în tot mai multe ţări. În Italia este aşteptată o reformare a sistemului de pensii, iar în Spania primăriile încep să aibă dificultăţi în a-şi plăti angajaţii din cauza datoriilor.
Aproape o treime dintre administraţiile locale spaniole iau în calcul concedieri sau concesionarea serviciilor publice.
O analiză a cotidianului El Pais arată că pentru a îmbuntăţi gestiunea în administraţia publică, guvernul a lansat propunerea ca primăriile localităţilor cu sub 1.000 de locuitori să fuzioneze.
În timp ce conservatorii dau vina pe socialişti şi invers, situaţia primăriilor devine din ce în ce mai delicatã, iar angajaţii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi. Unii dintre cei care lucrează în firmele care depind de primării sunt deja în şomaj, iar alţii se pregătesc să intre pe lista şomerilor.
Pentru a mări veniturile la buget, unele primării au pregătite majorări de impozite. Numai în regiunea Valencia, potrivit unui raport al guvernului, anul trecut, în decembrie, primăriile aveau peste 3 miliarde de euro datorii către bănci.
De atunci încoace, Federaţia Municipiilor a elaborat un ghid de bune practici, în top fiind austeritatea şi responsabilitatea cheltuirii banului public.
În localitatea Moratalla, din Murcia, de exemplu, primăria le datoreazã angajaţilor salariile de acum 5 luni, în total, 8.000 de euro, în medie, pentru fiecare angajat.
În Andaluzia, la Jerez, primăria are datorii de aproape un miliard de euro, pregăteşte reduceri de 40% ale salariilor angajaţilor şi disponibilizări de 50% în grupul media gestionat de executivul local.
În unele municipii, situaţia este mai mult decât preocupantă.
La Benidorm, primăria pregăteşte reduceri de personal de 20% pentru a încerca să plătească datoriile de 130 de milioane de euro. Nici Catalunia nu stă pe roze, deoarece există primării care s-au îndatorat cu 375%, deşi legea permite un plafon maxim de 75%.
Iar în regiunea Madridului, primăria din Parla a fost de curând obiectul unei decizii judecătoreşti de executare silită pentru neplata unei datorii de 4 milioane de euro.
Conştienţi de situaţia administraţiei publice locale şi regionale, candidaţii la fotoliul de premier au plănuit deja eliminarea structurilor administrative care se suprapun în competenţe sau a instituţiilor dependente de executivele din teritoriu.