Primarii din întreaga lume la Vatican - contra încălzirii globale
100 de primari din mai multe țări au fost invitați la Vatican.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 22 Iulie 2015, 09:14
Aproximativ 100 de primari din toată lumea la Vatican au răspuns invitației venite din partea lui Papa Fracisc de a participa, la Vatican, la o conferință referitoare la lupta împotriva încălzirii globale și traficului de ființe umane. Suveranul Pontif le-a mulțumit participanților pentru angajamentul lor în această dublă luptă.
”Protejarea mediului înconjurător nu presupune doar o atitudine ecologică, ci mai mult: a îngriji mediul înconjurător înseamnă să ai o atitudine de ”ecologie umană” - a spus Papa Francisc, care - referindu-se la recenta sa ”Enciclică” - a subliniat că ”nu este o enciclică verde, ci una socială, deoarece ”din interiorul vieții sociale nu se poate exclude protejarea mediului”.
”Orașele cresc incomensurabil, cu segmente de sărăcie și mizerie tot mai mari” când mediul înconjurător nu este protejat - a mai adăugat Suveranul Pontif, subliniind că ”această ideologie tehnocrată (neo-tehnocrația) trebuie să fie denunțată”, deoarece sărăcește persoanele, provoacă șomajul, motive din cauza cărora persoanele ”caută noi orizonturi și emigrează”. Papa Francisc a dat ca exemplu Europa, unde în unele țări, șomajul în rândul tinerilor sub 25 de ani atinge cote de 40%, uneori chiar de 50%.
Primarii din Roma, Paris, New York, Madrid sau Sao Paolo au denunțat, la rândul lor, în cadrul acestei reuniuni, persistența sclaviei în societățile moderne. ”Sclavia continuă să persiste în orașele noastre, chiar și aici, la Roma” a recunoscut primarul capitalei italiene, Ignazio Marino. Referitor la traficul internațional de organe, Marino, fost medic chirurg a explicat că aproximativ 10.000 de operații sunt efectuate anual pentru prelevarea de organe - 75% pentru rinichi, în beneficiul pacienților din întreaga lume. Aceste intervenții ilegale sunt realizate mai ales în China, India și Pakistan. ”Noua frontieră” a acestui trafic internațional este – potrivit lui Ignazio Marino – Africa.
La finalul primei zile de lucru, participanții au semnat un document prin care își asumă anjajamentul de a proteja mediul înconjurător și a apăra drepturile celor săraci.
Conferința organizată de Academia de Științe Sociale a Sfântului Scaun și ONU la care sunt prezenți primari din Paris, Boston, San Francisco, Roma, Milano, Napoli, Oslo, Stockholm, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Bogota, Mexico, Teheran, Alger continuă și astăzi, când participanții vor analiza modalitățile de combatere a fenomenului de încălzire globală și a sclaviei, care afectează 30 de milioane de oameni din întreaga lume.e de construcție.În noimbrie 2014, la doar câteva zile de la deschiderea circulației la km. 275 pe prima bandă a sensului Sebeș-Sibiu a apărut o fisură de peste 20 de metri lungime. Săptămâna trecută constructorul a reasfaltat fisura și traficul este deschis pe ambele benzi dar cu restricții progresive de viteză pentru că se mai lucrează în afara carosabilului.