Primăria din Londra "e pregătită pentru Jocurile Olimpice"
Într-un interviu pentru România Actualităţi, primarul Londrei a anunţat că angajaţii care vor lucra în perioada Jocurilor Olimpice vor primi un bonus consistent, astfel că o grevă va fi puţin probabilă.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 09 Martie 2012, 13:07
Un raport dat publicităţii vineri de parlamentarii britanici arată că bugetul pentru Jocurile Olimpice din acest an va fi depăşit cu cel puţin 2 miliarde de lire sterline.
Iniţial, proiectul olimpic a fost estimat la 2,4 miliarde de lire, apoi a crescut la 9,3 miliarde, în timp ce estimările actuale vorbesc de peste 11 miliarde de lire.
Parlamentarii i-au criticat pe organizatori, în special, pentru că nu au reuşit să estimeze corect costurile pentru securitate şi susţin că moştenirea lăsată de Olimpiadă nu justifică sumele mari care au fost cheltuite.
Nu la fel stau lucrurile şi la primăria Londrei. Într-un interviu acordat pentru Radio România Actualităţi, primarul Boris Johnson susţine că bugetul administraţiei locale nu numai că s-a încadrat în limitele stabilite, dar există şi un surplus de aproape jumătate de miliard de lire.
Primarul le-a garantat turiştilor că lucrările de infrastructură făcute le vor asigura tot confortul de care au nevoie şi a promis că acest lucru nu se va resimţi în preţuri.
Primarul Londrei: Londra oferă cel mai dinamic şi mai cosmopolitan mediu de pe pamânt. Aici se vorbesc mai multe limbi decât în oricare alt oraş. Avem de două ori mai multe librării ca la New York, mai multe teatre şi mai multe restaurante cu stele Michelin ca la Paris, iar la Roma plouă mai mult ca aici. Deci sunt motive suficiente ca lumea să vină la Londra în această vară, chiar şi fără să aibă bilete la Jocurile Olimpice.
Ce ne puteţi spune despre transformările suferite de oraş în ultimii ani?
Primarul Londrei: Londra traversează o perioadă de investiţii majore, construcţiile şi transportul aflîndu-se în centrul atenţiei. Am îmbunătăţit reţeaua de metrou şi am dezvoltat mai multe linii pentru trenurile de suprafaţă. Aşadar, oamenii care vor vizita Londra în această vară vor vedea multe îmbunătăţiri şi vor putea fi martorii unei transformări spectaculoase şi în zona Parcului Olimpic. Una dintre cele mai sărace zone din oraş s-a transformat într-un loc incredibil de frumos, de care rezidenţii vor putea profita mult timp de acum încolo.
Care a fost cea mai mare provocare în aceşti ani preolimpici?
Primarul Londrei: Cea mai mare provocare a fost să punem pe picioare proiectul fără să cheltuim foarte mulţi bani. Şi suntem foarte mulţumiţi că am reuşit acest lucru, pentru că suntem cu 500 de milioane de lire sterline sub pragul pe care ni l-am stabilit.
Dar care credeţi că va fi cea mai mare provocare pe durata Jocurilor Olimpice?
Primarul Londrei: Cred că cea mai mare provocare va fi să ne asigurăm că echipa olimpică a Marii Britanii va câştiga mai multe medalii decât Franţa şi Australia. La Beijing am fost pe locul 4 în clasamentul pe medalii, dar de data aceasta cred că va fi mai greu să obţinem acelaşi rezultat.
Totuşi, sindicatele ameninţă că vor organiza mai multe greve pe durata Jocurilor Olimpice. Vedeţi aceste ameninţări ca pe o provocare?
Primarul Londrei: Cred că cei mai mulţi membri ai sindicatelor nu îşi doresc aşa ceva, pentru că nu este nici în interesul lor ca Jocurile Olimpice să fie afectate. Sunt convins că cei mai mulţi îşi doresc o Olimpiadă fantastică. Pe de altă parte, am încheiat deja o înţelegere cu sindicatele de la metrou şi cred că va fi una foarte productivă.
Este evident că Londra e un oraş foarte scump şi cel mai probabil preţurile vor creşte enorm în această vară. Puteţi să le oferiţi vreo garanţie turiştilor că Jocurile Olimpice nu se vor transforma într-o goană după banii lor?
Primarul Londrei: Nu cred că se pune problema ca ei să fie jecmăniţi. Sunt convins că există hoteluri şi restaurante pentru toate bugetele şi este de ajuns o simplă căutare online pentru a ne convinge de acest lucru.
În ultimii patru ani aţi fost responsabil cu pregătirile pentru Jocurile Olimpice, dar este posibil ca la data la care va începe Olimpiada să nu mai fiţi primar, pentru că vor avea loc alegeri pe 3 mai. Cât de mult v-ar afecta să vedeţi Jocurile dintr-o altă postură decât cea de primar?
Primarul Londrei: Nu ştiu, pentru că această ipoteză nu o iau deloc în calcul.