Prima reuniune a liderilor UE după alegerile europarlamentare
Summitul informal marchează, practic, debutul negocierilor pentru desemnarea noilor oficiali de rang înalt de la Bruxelles.
Articol de Alina Stănuţă, 28 Mai 2019, 14:05
Liderii Uniunii Europene au programată astăzi o primă reuniune după alegerile pentru Parlamentul European.
Summitul informal marchează, practic, debutul negocierilor pentru desemnarea noilor oficiali de rang înalt de la Bruxelles.
La câteva zile după ce cetăţenii Uniunii Europene au decis prin vot care le sunt reprezentanții în Parlamentul European, iar cifrele arată că niciun grup politic mare nu poate deține majoritatea, fără a fi parte a unei coaliții, liderii Uniunii Europene vin la Bruxelles pentru a evalua rezultatele alegerilor.
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor avea de asemenea o discuție preliminară cu privire la candidații care urmează să fie desemnați în conducerea instituțiilor Uniunii Europene.
Așadar, odată încheiate alegerile pentru Parlamentul European, se intră în linie dreaptă cu negocierile pentru cele mai înalte funcții din uniune: Președintele Consiliului European, căruia îi expiră mandatul la 30 noiembrie, președintele Comisiei Europene al cărui mandat se termină la 31 octombrie și funcția de președinte al Băncii Centrale Europene.
Potrivit unui calendar, la începutul lunii iulie, se decide prin vot președintele Parlamentului European, iar apoi, în câteva săptămâni, se va alege, tot prin vot, în Parlament, președintele Comisiei Europene la propunerea Consiliului European.
În ceea ce privește funcția de președinte al Comisiei Europene, fiecare grup politic înainte de alegeri și-a desemnat câte un candidat pentru această funcție.
PPE a revendicat deja funcția pentru candidatul său, Manfred Weber, în baza rezultatelor parțiale care arată că au cele mai multe mandate în Parlamentul European, dar și alte grupuri politice, socialiștii şi cei de la ALDE, şi-au arătat intenția de a face alianțe pentru ca proprii lor candidați să fie aleși. Vorbim de Frans Timmermans de la socialişti şi Margrethe Vestager de la ALDE. România este reprezentată astăzi la Bruxelles de președintele Klaus Iohannis.