Prima prezentare la Astana a laserului de la Măgurele
La Astana, în capitala Kazahstanului, echipa de cercetători de la Proiectul laserului de mare putere de la Măgurele face, astăzi, prima prezentare oficială a sistemului.
27 Iulie 2017, 13:39
La Astana, în capitala Kazahstanului, echipa de cercetători de la Proiectul laserului de mare putere de la Măgurele face, astăzi, prima prezentare oficială a sistemului care urmează să devină funcţional în 2019.
România s-a prezentat la Expoziţia mondială cu acest proiect şi cu mesajul "Energia luminii".
Ţara noastră încearcă să transmită, astfel, lumii întregi mesajul că oamenii de ştiinţă români fac performanţă şi să atragă la acest proiect cât mai mulţi străini interesaţi să se implice.
Detalii avem acum în direct de la trimisul nostru la Astana, Andreea Marin. Bună ziua, Andreea Marin!
Reporter: Bun găsit şi vouă! Ar trebui să spun de la început că această primă prezentare oficială a proiectului laserului de mare putere de la Măgurele are loc într-o sală separată de pavilionul unde se află macheta, da, ce este foarte important este că numărul de vizitatori este din ce în ce mai mare, oamenii sunt din ce în ce mai interesaţi.
Cei mai mulţi intră cuceriţi de spectacolul luminii promis, cer apoi detalii despre domeniile în care va fi folosit şi ce rezultate se vor putea obţine şi mai ales, vor să simuleze procesul fizic real, cu ajutorul celor 5 tablete conectate la machete.
Revenind însă la prezentarea de astăzi, ei bine ea tocmai la aceste întrebări răspunde, oamenii de ştiinţă străini şi reprezentanţii guvernamentali ai altor ţări, care s-au arătat interesaţi de proiect şi au solicitat întânliri cu cercetătorii români, se află acum în sală, unde academicianul Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, explică în detaliu toate aceste lucruri.
Ele de fapt au mai fost spuse la pavilion într-un cadru mai restrâns, la sfârşitul lunii iunie, de directorul de securitate nucleară Mitică Drăguşin.
Acum, însă, în sală se află şi KazAtomProm, singura organizaţie din lume producătoare de uraniu, care s-a arătat interesată de o colaborare pe domeniul reciclării deşeurilor radioactive. Concret, compania ar putea primi de la cercetătorii români consiliere.