Prima lege a Uniunii Europene împotriva violenţei faţă de femei
Parlamentul European votează miercuri prima lege a Uniunii Europene împotriva violenţei faţă de femei, care deschide calea pentru sancţiuni armonizate în cele 27 de ţări membre.
Articol de Radio România Actualităţi, 24 Aprilie 2024, 14:30
Parlamentul European votează miercuri prima lege a Uniunii Europene împotriva violenţei faţă de femei, care deschide calea pentru sancţiuni armonizate în cele 27 de ţări membre şi îşi propune să ofere victimelor un acces mai bun la justiţie şi îngrijire medicală.
Legea incriminează diversele forme de abuz, iar militantele pentru drepturile femeilor o consideră un prim pas important, dar şi o ocazie ratată, pentru că nu defineşte corespunzător violul şi nici nu numeşte categoriile de femei cele mai vulnerabile. Anul trecut, în România, doar în cazul violenţei domestice s-au înregistrat zilnic aproape 300 de victime, potrivit poliţiei, iar numărul agresiunilor în familie a crescut în cinci ani cu 150%.
Corespondentul RRA Andrei Şerban transmite de la Strasbourg: ”Frances Fitzgerald, membru al grupului Partidului Popular European, co-raportorul acestei directive, a subliniat că nu poate exista egalitate între femei şi bărbaţi dacă nu sunt eradicate violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică.
Frances Fitzgerald: ”Săptămâna aceasta avem ocazia să îndeplinim unul dintre idealurile noastre: egalitate între femei şi bărbaţi. Se iveşte o oportunitate astăzi să apărăm femeile din Europa şi să adoptăm această directivă, pentru că vom transmite un mesaj puternic în toată Uniunea Europeană, acela că nu vom mai accepta violenţa, că trebuie să creăm un cadru solid de combatere a ei, iar Europa trebuie să devină primul continent în care violenţa împotriva femeilor va fi eradicată.”
Nicolae Ştefănuţă, din partea Grupului Verzilor, consideră deosebit de important această directivă, pentru că ea condamnă publicarea pe internet a fotografiilor intime.
Nicolae Ştefănuţă: ”Nimeni nu trebuie să moară pentru o poză. Sunt tată de fată. În şcolile noastre este durere. Din cauza unei poze circulate ilegal, oamenii şi tinerii ajung să îşi pună capăt zilelor. Aşa că mă bucur că această directivă opreşte cyberbullying, harassment şi toate aceste nesimţiri care au loc în ziua de astăzi.”
Unii eurodeputaţi au anunţat însă că nu vor vota această directivă, pentru că în definiţia violului nu este inclus consimţământul femeii, iar acest lucru în viitor va face mai mult rău femeilor decât bine.”/editor Florin Lepadatu/