Prima întrevedere dintre reprezentanții R.Moldova și ai Tiraspolului
La Chișinău are loc prima întâlnire dintre reprezentanţii Republicii Moldova şi cei ai separatiştilor transnistreni de după alegerile parlamentare de anul trecut.
Articol de Ala Boţan, Radio Chişinău, 12 Martie 2015, 13:27
La Chişinău are loc, astăzi, prima întâlnire dintre reprezentanţii Republicii Moldova şi cei a separatiştilor transnistreni de după alegerile parlamentare de anul trecut. Întâlnirea are loc în contextul tensionării relaţiilor bilaterale pe fondul crizei din Ucraina; părţile vor încerca, totodată, să re-lanseze procesul de negocieri în formatul 5+2, după ce acestea au fost întrerupte în iunie, anul trecut. Ala Boţan, de la Radio Chişinău, are detalii:
Transnistria a revenit în atenţia cancelariilor occidentale după agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei în estul acestei ţări. La rândul său, Ucraina se arată tot mai îngrijorată faţă de existenţa la granița sa de vest a unei regiuni secesioniste unde sunt prezente forțe și importante cantități de muniție și armament ale Federației Ruse. Aceste îngrijorări au apărut şi în contextul în care se vorbeşte despre un scenariu al Moscovei de a crea aşa-numita Novorosie din regiunile din estul şi sudul Ucrainei, la care s-ar alipi şi regiunea transnsitreană.
Îngrijorarea Ucrainei cu privire la regiunea transnsitreană este demonstrată și de faptul ca autoritatile de la Kiev au inceput sa sape un șanț de-a lungul frontierei cu Republica Moldova, pe segmentul controlat de republica secesionistă.
Între timp, Transnistria se confruntă cu mari probleme economice, generate mai ales de faptul că Rusia, din cauza crizei interne, a încetat, după mai bine de douăzeci de ani, să o mai sprijine financiar. Presa a scris că veniturile la bugetul regiunii sunt de patru ori mai mici decât cheltuielile, iar liderul separatist Evgheni Şeviuck a anunţat recent că salariile şi pensiile vor fi reduse şi vor fi achitate cu întârziere.
În contextul incertiutudinii politice din Republica Moldova, legată de alegerile parlamentare de la sfârşitul anului trecut, dar şi a crizei regionale, relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol s-au tensionat, iar negocierile în formatul 5+2, care oricum nu înregistraseră rezultate semnificative, au fost întrerupte în luna iunie 2014. Chiar dacă la Chișinău situația politică s-a mai clarificat și există, în prezent, un nou guvern, experţii sunt sceptici că discuțiile care încep astăzi vor duce la o „încălzire” a relațiilor dintre cele două părți.