Prima confruntare majoră în Ucraina după armistițiul din februarie
Luptele violente de joi din estul Ucrainei constituie cea mai gravă încălcare a armistiţiului, începând din februarie şi până acum, spune Comisia Europeană.
04 Iunie 2015, 20:15
Parlamentul de la Kiev (Rada Supremă) a aprobat vineri un proiect de lege ce permite prezenţa în Ucraina a unor forţe militare aparţinând altor state în vederea asigurării ''păcii şi securităţii'' pe teritoriul ucrainean.
Tot vineri, liderul ucrainean Petro Poroşenko i-a acuzat pe separatişti de declanşarea unei "ofensive majore" împotriva poziţiilor guvernamentale şi a dezvăluit că peste 9.000 de militari ruşi se află în prezent în ţara sa.
Aceste evenimente intervin în contextul în care în estul separatist au reizbucnit violenţele, cel puţin 24 de persoane fiind ucise în ultimele 24 de ore.
Statele Unite au denunţat escaladarea luptelor, estimând că este vorba de cea mai gravă încălcare a armistiţiului instituit în februarie, în urma acordurilor de la Minsk.
O poziţie similară a exprimat şi Uniunea Europeană.
Luptele de joi din estul Ucrainei au survenit după deplasarea de către separatiştii proruşi a unei mari cantităţi de arme grele spre linia de contact, deplasare raportată în timpul nopţii de către observatori ai OSCE - spune purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Maja Kocijancic.
"Pentru noi, luptele violente care au avut loc ieri (joi n.r.) în jurul localităţii Mariinka, de lângă Doneţk, în estul Ucrainei, constituie cea mai gravă încălcare a armistiţiului, începând din februarie şi până acum', a spus purtătoarea de cuvânt a CE.
Întrebată dacă UE ar putea pregăti în acest caz noi sancţiuni sau înăsprirea celor prezente faţă de Rusia, Maja Kocijancic a amintit decizia şefilor de stat şi de guvern din luna martie.
"Liderii au condiţionat în mod direct sancţiunile UE de implementarea deplină a acordurilor de încetare a focului de la Minsk. Ei au spus clar că, dacă nu sunt îndeplinite, pot fi luate măsuri restrictive suplimentare faţă de Rusia şi aceasta rămâne poziţia oficială a UE.
"Armistiţiul trebuie să fie pe deplin respectat şi toate armele grele retrase de pe linia frontului şi păstrate în situri de stocare, deschise verificărilor regulate de către reprezentanţi ai OSCE", a mai adăugat Maja Kocijancic.