Prezenţa trupelor străine în Ucraina, decisă "doar de parlament"
Parlamentul de Kiev subliniază că, potrivit actualei legislaţii, numai Rada Supremă are dreptul să decidă în privinţa introducerii de trupe străine pe teritoriul Ucrainei.
04 Martie 2014, 14:34
Situaţia rămâne complicată în Ucraina, dar deocamdată este stabilă - a declarat un înalt responsabil de securitate ucrainean, citat de agenţia Reuters.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a asistat, aseară, la ultima zi a manevrelor militare desfăşurate în centrul şi vestul ţării.
În calitatea sa de comandant al Forţelor Armate, Putin a cerut unităţilor participante la exerciţii să se întoarcă în garnizoane.
De altfel, el nu s-a arătat îngrijorat de posibilele sancţiuni care ar putea fi adoptate de ţările Uniunii Europene şi de Statele Unite.
Informaţiile privind un posibil ultimatum dat Forţelor Armate ale Ucrainei nu au fost confirmate.
Între timp, la Kiev, Parlamentul a ratificat acordul de împrumut de 610 milioane de euro, de la UE.
Desfăşurarea de forţe militare ruseşti în Peninsula Crimeea a fost justificată de oficialii ruşi, printr-o solicitare de intervenţie, făcută de preşedintele suspendat de Parlamentul de la Kiev, Viktor Ianukovici.
Solicitare "ilegală" a lui Viktor Ianukovici
Parlamentul Ucrainei a decis, însă, că solicitarea lui Ianukovici este în afara legii.
Într-o declaraţie adoptată astăzi, cu 239 de voturi, din 331, Rada Supremă a Ucrainei a dat un răspuns atât politic, cât şi juridic, la mesajul adresat preşedintelui rus, Vladimir Putin de către Viktor Ianukovici, în care acesta afirmâ că este în continuare preşedinte legitim, a cerut Rusiei să intervină militar în Ucraina pentru a opri anarhia şi încălcările drepturile omului.
Deşi este datat 1 martie, mesajul lui Ianukovici a fost citit în premieră azi-noapte, în cadrul şedinţei Consiliului de Securitate, de către ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.
Ianukovici, despre care se consideră că se află în Rusia, care i-a garantat protecţia pe teritoriul său, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat, în plublic, până în prezent, autenticitatea acestui mesaj.
Formal, Rusia îl consideră în continuare pe Ianukovici preşedinte al Ucrainei, după cum a declarat premierul Dimitri Medvedev, potrivit căruia, destituirea acestuia s-a făcut fără respectarea normelor constituţionale.
Ucraina cere extrădarea lui Ianukovici
În aceste condiţii, Parlamentul de Kiev subliniază că, potrivit actualei legi fundamentale şi a legislaţiei în vigoare, numai Rada Supremă are dreptul să decidă în privinţa introducerii de trupe străine pe teritoriul ucrainean.
După cum a declarat preşedintele Radei, Oleksandr Turcinov, care este şi şeful interimar al statului, aceasta este competenţa exclusivă a Parlamentului Ucrainei, astfel încât, nicio declaraţie, a niciunui cetăţean, fie acesta şi fostul preşedinte Ianukovici, nu poate servi drept acoperire pentru provocări.
În vederea detensionării situaţiei din Crimeea, Oleksandr Turcinov a cerut Moscovei să înceteze amestecul în treburile interne ale Ucrainei şi să-şi retragă imediat, în locurile de bazare permanentă, militarii ruşi staţionaţi în Crimeea, şi să-şi retragă din Peninsulă celelalte trupe.
De asemenea, a apreciat Turcinov, extrădarea lui Ianukovici ar contribui la accelerarea normalizării relaţiilor dintre Kiev şi Moscova.