Prezenţa SUA în campania din Libia "depinde de avocaţi"
Preşedintele american, Barack Obama, trebuie să obţină aprobarea formală a Congresului pentru a continua implicarea Statelor Unite în campania din Libia. Termenul legal al obţinerii acesteia este 20 mai.
14 Mai 2011, 18:25
Preşedintele Obama şi consilierii săi juridici încearcă să găsească modul legal ca armata americană să continue participarea la campania NATO după săptămâna viitoare, când participarea americană la războiul aerian va ajunge la termenul limită al legalităţii sale.
Sub incidenţa rezoluţiei privind Puterile de Război din 1973, un preşedinte trebuie să pună capăt operaţiunilor de luptă la împlinirea a 60 de zile după ce membrii Congresului au fost notificaţi în legătură cu implicarea forţelor armate în ostilităţi actuale sau iminente.
Campania din Libia va atinge acest termen la 20 mai.
Liderul republicanilor din Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului, senatorul Richard Lugar a avertizat vineri că preşedintele Obama trebuie să obţină aprobare formală din partea Congresului pentru a continua implicarea Statelor Unite în loviturile militare ale NATO în Libia .
Deşi administraţia nu are aparent nici o intenţie să retragă forţele din campania din Libia, adjunctul Secretarului de Stat, James Steinberg, a declarat că administraţia este hotărîtă să "acţioneze în conformitate cu rezoluţia Puterilor de Război".
Ca atare, echipa juridică a preşedintelui Obama încearcă să vină cu o teorie valabilă, care să susţină că participarea în continuare a Statelor Unite în campania din Libia nu încalcă legea .
Oficialii de la Pentagon spun că problema este în mâna avocaţilor şi nu a comandanţilor militari .
Una dintre idei ar fi ca SUA să înceteze folosirea avioanelor Predator în atacarea ţintelor terestre din Libia , deşi multe dintre acestea nu fac altceva decît să asiste la realimentarea cu combustibil, colectarea de informaţii şi bruierea electronică .
O alta ar fi ca SUA să înceteze total – dar temporar – toate eforturile sale din Libia.
După o pauză totală, spun unii dintre avocaţi, SUA s-ar putea realătura misiunii cu un nou ciclu de 60 de zile .