Preţurile la produsele alimentare au scăzut în aprilie, pe plan mondial
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în aprilie, pentru a treia lună consecutiv, afectat de impactul economic şi logistic al pandemiei de coronavirus.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Mai 2020, 11:53
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în aprilie, pentru a treia lună consecutiv, afectat de impactul economic şi logistic al pandemiei de coronavirus, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură , informează Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În luna aprilie 2020, acest indice a scăzut cu 3,4%, comparativ cu luna martie 2020, şi cu 3% faţă de luna martie a anului trecut, până la un nivel de 165,5 puncte.
Factorul principal care a stat la baza scăderii preţului global al alimentelor în luna martie a fost un declin de 14,6% al preţului zahărului, care a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani, în condiţiile în care criza coronavirusului a afectat cererea de zahăr, iar prăbuşirea preţului petrolului a redus nevoia de trestia de zahăr pentru producţia de etanol.
De asemenea, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 5,2%, afectat de scăderea cotaţiilor la ulei de palmier, de soia şi de rapiţă, în timp ce preţul lactatelor a scăzut cu 3,6%, în urma unor contracţii de două cifre a preţurilor la unt şi lapte praf, potrivit Agerpres.