Preţul petrolului, "în creştere continuă"
În urma scumpirii din nou a preţului petrolului, Statele Unite au anunţat deja că sunt gata să recurgă la rezerva naţională de petrol, pentru ca scumpirile de pe piaţă să nu compromită redresarea economiei americane.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 07 Martie 2011, 15:23
Petrolul s-a scumpit din nou luni, o evoluţie pusă pe seama conflictului din Libia, deşi principalul producător mondial, Arabia Saudită, a sporit livrările în încercarea de a limita creşterile de preţ.
Statele Unite au anunţat deja că sunt gata să recurgă la rezerva naţională de petrol, pentru ca scumpirile de pe piaţă să nu compromită redresarea economiei americane.
Un studiu citat de agenţia Reuters arată că americanii încep să renunţe la automobilul personal în favoarea transportului public.
De asemenea, în Marea Britanie, guvernul este presat să scadă taxele la carburanţi, după ce preţul benzinei a atins cote record.
Şoferii din Marea Britanie consideră că preţul în urcare al benzinei va determina foarte multă lume să renunţe la maşini, în timp ce unele companii vor fi nevoite să îşi reducă activitatea.
Suntem împinşi către o criză a preţului benzinei, a declarat un membru al unei asociaţii a şoferilor, suntem îngroziţi de perspectivele pe care le avem şi de efectele pe care aceste majorări le-ar putea avea asupra oamenilor şi a economiei - a adăugat el.
O liră şi 40 de penny, preţul record cu care se comercializează un litru de benzină la unele pompe, ar putea fi însă considerat în scurt timp ca fiind unul foarte mic, e de părere secretarul de stat pentru ajutor internaţional, Alan Duncan.
Fostul petrolist a avertizat că situaţia instabilă din lumea arabă ar putea împinge pe tobogan preţul benzinei, care ar putea atinge chiar şi 4 lire sterline pentru un litru.
Şoferii se tem, în special, de faptul că preţul în creştere al ţiţeiului îl va ridica foarte repede şi pe cel al benzinei, însă în momentul în care barilul de petrol va intra pe o panta descendentă acest lucru nu se va resimţi la pompe decât după o perioadă foarte îndelungată.
În acest context, ei au cerut guvernului să ia măsuri pentru a menţine un preţ constant al benzinei, executivul studiind posibilitatea de a micşora taxele atunci când tarifele pentru ţiţei cresc şi de a le majora la loc când preţul pentru un baril de petrol scade.
"Când un plin costă 80 de lire, ştiu că oamenii se simt strâmtoraţi şi îi înţeleg" - a declarat ministrul de finanţe, George Osborne. "Nu mă voi juca cu finanţele publice şi nici nu voi risca stabilitatea economică a ţării, dar promit că voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a găsi o solţie de a ajuta familiile din Marea Britanie", a mai declarat ministrul de finanţe.
Deşi în trecut s-au opus ajutoarelor financiare acordate şoferilor, membrii Partidului Liberal Democrat aflat în coaliţia de guvernare au anunţat că vor sprijini iniţiativele guvernului.
Preşedintele formaţiunii, Tim Farron, a declarat că preţul benzinei s-a transformat într-o problemă socială gravă, care îi determină pe oameni să renunţe la servicii, pentru că nu îşi permit să cumpere caburantul de care au nevoie pentru a se deplasa. O nouă creştere a taxelor este programată pentru luna viitoare, când accizdele la benzină vor creşte cu un penny peste nivelul inflaţiei, măsura făcând parte din programul fostei guvernăr laburiste.
Un alt elemen care a contribuit la nivelul actual al preţului pentru carburanţi a fost majorarea TVA la 20% la începutul acestui an, şoferii cerând executivului să revină asupra acestei decizii şi să readucă nivelul taxei pe valoarea adăugată la 17,5%, cât era în trecut.