Preţul petrolului creşte pe fondul crizei din Libia
Preţul petrolului a ajuns la acelaşi nivel ca cel din anul 2008, barilul fiind cotat la 100 de dolari şi din cauza situaţiei din Libia.
24 Februarie 2011, 07:40
Preţul petrolului a atins pentru prima dată, din 2008, nivelul de 100 de dolari barilul.
Într-un moment în care economia SUA şi cea globală se consolidează, ele se află în faţa unui nou pericol, când preţul petrolului a crescut odată cu violenţele din Libia.
Deşi analiştii spun că în cazul chiar în care producţia de petrol în Libia ar intra în declin, ea poate fi compensată de producători de petrol ca Arabia Saudită, violenţele din nordul Africii şi Orientul Mijlociu au determinat escaladarea preţului petrolului.
Importul de petrol libian reprezintă pentru SUA mai puţin de 1 procent. Dacă experţii spun că, într-un an, preţul de 100 de dolari barilul de petrol va reduce creşterea economiei SUA cu 0,2-0,3 procente, ei adaugă că el ar putea ameninţa economiile europene din care multe sunt importatoare de petrol şi gaze şi care nu s-au redresat complet în urma crizei financiare globale, fiind împovărate de datorii.
Experţii spun că Spania şi Italia au în faţă ani de redresare lentă şi dureroasă iar escaladarea preţului petrolului va însemna încă un regres pentru ele.
Perspectiva escaladării preţului petrolului ar veni cu creşterea inflaţiei în Europa şi în ţări în care preţurile la alimente au crescut semnificativ, ca în China, Brazilia şi India.
Şoc dublu al preţurilor
Preţurile alimentelor atinseseră deja niveluri record când revoltele din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, care adăugau perspectiva creşterii preţului petrolului la 100 de dolari barilul, au condus la ceea ce unii economişti numesc "un şoc dublu al preţurilor".
La 15 februarie preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, prevenea că preţurile alimentelor la nivel global au atins "niveluri periculoase".
Raportul Băncii Mondiale arată că în ultimul an ele au crescut cu 29 %.
De atunci, însă, cu dezvoltările din lumea arabă, şocurile au continuat.
Steve Dunaway de la Consiliul pentru Relaţii Externe şi fost director adjunct al FMI spune că dacă şocurile vor continua, atât în ce priveşte preţurile alimentelor cât şi ale petrolului, ele vor avea un impact semnificativ asupra unei redresări economice globale destul de incerte, întrucât cererea va scădea drastic.
Steve Dunaway crede că cel mai mare risc îl prezintă eşecul de a controla cât de mult va dura volatilitatea preţului petrolului, întrucât guvernele ar putea să încerce să-şi protejeze populaţiile în faţa escaladării preţurilor prin controlarea lor, ceea ce ar conduce la distorsiuni ale pieţelor, sau prin subvenţii temporare care, în timp, ar putea deveni inaccesibile.
Un test pentru capacitatea omenirii de a se hrăni
Problema este că efectele şocurilor venite în special din Orientul Mijlociu ar putea dura, în termenii calmării lor nu luni, ci ani de zile.
Resursele globale de produse agricole, deja grav afectate de seceta din China şi incendiile din Rusia de anul trecut, vor fi încă şi mai afectate întrucât alimentele vor deveni şi mai scumpe, nu numai în termenii producţiei ci şi ai transportului.
Cu preţul petrolului în creştere, ca atare, preţurile alimentelor vor continua să crească.
Specialiştii spun că preţul grâului ar putea continua să crească până către vară pentru că importatorii accelerează achiziţiile pentru a devansa inflaţia.
Este probabil ca preţurile să crească sau să rămână ridicate în următoarele 6 luni.
Experţii estimează că depinde de soarta recoltelor de grâu din câmpiile din nordul Chinei dacă lumea va cădea sau nu în acest an într-o catastrofă agricolă.