Preţul alimentelor, "cu 40% mai mare decât anul trecut"
Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoelick şi directorul FMI, Dominique Strauss- Kahn, cer statelor din grupul G-20 să acorde o atenţie deosebită problemelor legate de creşterea preţurilor alimentelor şi rata şomajului.
15 Aprilie 2011, 19:44
Lumea nu mai poate suporta multă vreme creşterea alarmantă a preţurilor la alimente, alături de cel ale combustibililor, susţin liderii celor mai mari instituţii financiare internaţionale.
În prezent, preţul alimentelor de bază e mai mare cu aproape 40% faţa de valoarea de acum un an, spun aceeaşi reprezentanţi.
De aceea şi preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoelick şi directorul FMI, Dominique Strauss- Kahn cer statelor din aşa numitul G-20 să se concentreze asupra problemelor pe care le ridică preţurile în escaladare a alimentelor şi asupra nivelului alarmant al şomajului.
Robert Zoelick a avertizat că preţurile la alimente ar fi cea mai mare ameninţare pentru bunăstarea mondială.
Raportul Monitorului Oficial al preţurilor alimentelor estimează că o creştere în continuare cu 10% a preţurilor globale ar putea arunca încă 10 milioane de oameni sub nivelul sărăciei, de 1,25 de dolari pe zi.
Banca Mondială estimează că în prezent 1,2 miliarde de oameni trăiesc sub nivelul sărăciei, motiv pentru care Robert Zoelick a fost foarte vocal când a arătat că unul din aspectele asupra căruia va insista reuniunea comună a FMI şi Băncii Mondiale din acest aprilie va fi nevoia ca Grupul celor 20 şi Banca Mondială să facă o prioritate din alimente pentru că, a explicat preşedintele Băncii Mondiale, "ne aflăm într-un moment de specială vulnerabilitate".
Şomajul a atins un nivel record
La sediul FMI, Dominique Strauss- Kahn a avertizat despre potenţialul unei generaţii pierdute, afectate de un şomaj pe care redresarea economică nu a reuşit să-l evite.
"Cu siguranţă că redresarea economică se consolidează, dar oricine poate înţelege că nu este redresarea pe care o dorim, pentru că există dezechilibre între ţări, ca şi în interiorul ţărilor", a explicat directorul FMI.
Dominique Strauss-Kahn a avertizat împotriva autosuficienţei şi a cerut acţiune urgentă.
El spune că şomajul a atins niveluri record, criza aruncând în şomaj încă 30 de milioane de oameni, în special tineri.
"Problema acum o constituie crearea de locuri de muncă", a declarat Dominique Strauss-Kahn.
El a atătat în aceeaşi conferinţă de presă că al doilea plămân al crizei sociale este inegalitatea.
Dominique Strauss-Kahn crede că este nevoie de politici de reducere a inegalităţii şi de asigurare a unei distribuiri mai corecte a oportunităţilor şi resurselor.
El a mai arătat că este nevoie de reforme ale sistemului bancar cu taxe impuse băncilor şi , în special în Europa, de recapitalizarea băncilor.