Presiunile politice la adresa presei „s-au intensificat în toată lumea”
La nivel global, condițiile pentru jurnalism sunt rele în trei sferturi dintre țări, arată un raport al organizației ”Reporteri fără frontiere”.
Articol de Ciprian Sasu, 03 Mai 2024, 14:25
Presiunile politice la adresa presei au crescut în toată lumea, într-un context în care jumătate din planetă merge la urne anul acesta, atrage atenţia organizaţia ”Reporteri fără frontiere”, în clasamentul său publicat astăzi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei.
Din 180 de ţări, Norvegia se menţine în fruntea clasamentului, în timp ce România se clasează pe locul 49.
La nivel global, condițiile pentru jurnalism sunt rele în trei sferturi dintre țări, arată raportul ”Reporteri fără frontiere”.
Libertatea presei este amenințată chiar de către cei care ar trebui să o garanteze, autoritățile politice. În context, organizația se referă la situația din Gaza, unde, din octombrie 2023, peste 100 de reporteri palestinieni au fost uciși de armata israeliană.
La polul opus, țările care stau cel mai bine la capitolul libertății presei se află în Europa, mai exact în Uniunea Europeană, cu Norvegia, Danemarca și Suedia pe primele locuri. Există și aici excepții, notează organizația menționată, care se referă la Ungaria, Malta și Grecia, unde majoritățile aflate la putere afectează domeniul mass-media.
România se poate lăuda cu un peisaj mediatic divers și pluralist, oferind un teren fertil pentru investigații puternice, de interes public, arată raportul. Cu toate acestea, lipsa de transparență privind finanțarea mass-media, în special în ceea ce privește fondurile publice, precum și dificultățile pieței, subminează fiabilitate informațiilor și încrederea în mass-media.
România se clasează pe locul 49, în urcare față de locul 53, pe care s-a aflat anul trecut.