Preşedinții Franţei și Turciei-întâlnire a clarificărilor şi reconcilierii
În conferinţa de presă ţinută la încheierea summitului, preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat satisfacţia pentru progresele făcute.
Articol de Radiojurnal, 15 Iunie 2021, 02:49
Corespondenta RRA, Daniela Coman la Paris, a realizat o sinteză pe acest subiect.
A fost un summit al clarificărilor şi reconcilierii între aliaţi - este concluzia preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care în plus a reuşit la întâlnirea bilaterală cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, să mai liniştească relaţiile tensionate din ultimii doi ani dintre cele două ţări.
Daniela Coman: Critic constant în ultimii ani a ceea ce el a numit o pierdere de forţă a alianţei sau cu altă ocazie a comparat imobilitatea în NATO cu o stare de moarte cerebrală, stârnind reacţii pe măsură din partea partenerilor, preşedintele Franţei a insistat şi astăzi pe necesitatea unor reguli ferme de conduită între aliaţi şi de rechemare la respectarea tratatului atunci când comportamentul unuia dintre membri le pune probleme celorlalţi. În conferinţa de presă ţinută la încheierea summitului, preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat satisfacţia pentru progresele făcute.
Emmanuel Macron:Am afirmat foarte clar voinţa de a revitaliza Alianţa Nord-Atlantică şi de a nu ne mai întoarce la schemele din trecut. Este vorba, în primul rând, de consolidarea Articolului 5 privind solidaritatea între aliaţi, fondată pe valorile noastre comune, principiile democratice şi respectarea dreptului internaţional, iar apoi de cooperare strânsă între aliaţii europeni pentru o politică de descurajare şi de dialog în relaţia cu Rusia.
Daniela Coman: Preşedintele Emmanuel Macron a avut mai multe întâlniri bilaterale, între care cea mai aşteptată a fost cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, după doi ani de tensiuni între Paris şi Ankara, conflicte între navele lor militare din Mediterană şi schimburi de replici nu întotdeauna elegante, mai ales din partea liderului turc. Văzută ca un duşman al islamului, Franţa a fost în ultima perioadă ţinta unor manifestaţii gigantice de ură în mai multe ţări musulmane care au ars drapele tricolore şi fotografii ale preşedintelui Macron, iar printre incitatori se afla tocmai liderul autoritar de la Ankara. Era nevoie de clarificări în legătură cu numeroase subiecte divergente între cele două ţări, a spus preşedintele Macron, care i-a lămurit partenerului său de dialog unele aspecte care fuseseră deformate.
Emmanuel Macron:Am căzut de acord că este necesar, date fiind interesele comune, să facem totul pentru a lucra împreună. L-am asigurat pe preşedintele Erdogan că politica Franţei nu constă în atacarea unei religii. În Franţa, milioane de cetăţeni cred în islam. Tot ce li se cere este să respecte legile şi regulile republicii, iar Guvernul Franţei şi naţiunea franceză se bat cu toate formele de terorism, inclusiv cu terorismul islamist. Cred că preşedintele Erdo?an a înţeles aceste clarificări. Siguranţa Franţei şi coeziunea societăţii sunt puncte importante pentru noi.
Daniela Coman: Cei doi lideri au discutat şi despre situaţia din Siria şi Libia, chestiuni abordate de pe poziţii opuse în ultima vreme. Preşedintele Emmanuel Macron a propus găsirea celor mai utile căi pentru accesul ajutoarelor umanitare în Siria, ţară devastată de un interminabil război civil şi unde Turcia are o anumită influenţă şi cooperare pentru ameliorarea situaţiei în Libia, măcinată de lupta între triburi susţinute de grupări de mercenari. Preşedintele Emmanuel Macron a obţinut din partea lui Erdogan şi promisiunea repatrierii unui francez condamnat în Turcia la 16 ani de închisoare pentru deţinere de substanţe interzise. Familia se teme pentru viaţa lui din cauza condiţiilor dure în care este închis.