Preşedinţia UE, "neafectată de problemele Belgiei"
Ambasadorul Belgiei la Bucureşti, Leo D'Aes, a negat că problemele interne ale Belgiei ar putea afecta activitatea preşedinţiei Uniunii Europene.
Articol de Carmen Gavrilă, 02 Iulie 2010, 13:41
Belgia deţine de joi preşedinţia Uniunii Europene pentru a 12-a oară.
De această dată situaţia din regat ridică semne de întrebare din cauza divergenţelor dintre politicienii flamanzi şi cei francofoni, existând chiar pericolul secesiunii.
Ambasadorul Belgiei la Bucureşti, Leo D'Aes, a dat însă asigurări că activitatea preşedinţiei belgiene nu va fi afectată de criza politică din ţară.
Ambasadorul Leo D'Aes a negat că problemele interne ale Belgiei ar putea afecta activitatea preşedinţiei UE şi a spus că nu este realist scenariul potrivit căruia secesiunea Regatului ar putea avea loc în următoarele luni.
"Preşedinţia Uniunii Europene nu se pregăteşte în două luni. Noi am pregătit-o cu doi ani în avans, aşa că întreaga administraţie este foarte bine pregătită. Deci, baza este foarte solidă.
"Bineînţeles că nu este o situaţie ideală dar nu cred să apară probleme care să pună în pericol continuitatea programului început de preşedinţia spaniolă, chiar dacă, din păcate, avem în Belgia o criză politică", a explicat ambasadorul Leo D'Aes.
Acesta a mai spus că Belgia îşi propune să coordoneze refacerea economică a Europei şi să promoveze o economie europeană ecologică.
Preşedinţia belgiană moşteneşte o dezbatere intensă pe marginea politicilor europene de coeziune socială, care se referă la cât de eficiente au fost ele până acum şi cum să fie continuate, mai ales în condiţii de criză.
Accentul va cădea şi pe securitate şi justiţie.
Ambasadorul belgian a explicat că Europa trebuie să fie nu doar un spaţiu al liberei circulaţii, dar şi al securităţii, pentru că rămân încă probleme dificile, ca traficul de persoane.
În ce priveşte politica externă a uniunii, preşedinţia belgiană are o singură şi mare prioritate: întărirea rolului UE ca actor global.