Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene
Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Martie 2019, 08:42
Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene programează săptămâna aceasta o reuniune a Comitetului de Politici Comerciale, dar şi o reuniune de lucru a Reţelei Europene de Administraţie Publică.
Ne spune mai multe Carmen Gavrilă: "Aglomeraţia din luna martie se explică şi prin faptul că este cam ultima lună în care preşedinţia română mai poate obţine în Consiliul Uniuni Europene închiderea sau avansarea de dosare legislative, înainte ca Parlamentul European să-şi oprească activitatea pentru intrarea în campania electorală pentru alegerea viitorului legislativ în luna mai.
Cum Parlamentul trebuie să aprobe legislaţia pe care o propune Consiliul, preşedinţia română are aşadar foarte puţin timp la dispoziţie.
Deja săptămâna viitoare au loc la Bucureşti Reuniunea Informală a Comitetului de Politică Comercială, Conferinţa la nivel înalt privind cadrul UE pentru strategiile naţionale pentru incluziunea romilor, Conferinţa "Viitorul proprietăţii industriale în Europa - provocări şi perspective" şi Reuniunea Comitetului Special ATHENA.
Urmează apoi o foarte importantă reuniune, chiar dacă informală, cea a miniştrilor pentru afaceri europene care are pe agendă două mari teme: Extinderea UE şi Cadrul Financiar Multianual, mai simplu viitorul buget comun după 2020, probabil cel mai complicat dosar din mandatul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii.
Şi pentru că am vorbit de viitoarele alocări financiare, aici e inclus şi delicatul subiect al migraţiei.
Astfel, la Bucureşti va fi organizată şi Reuniunea informală a Comitetului Strategic privind Migraţia şi Azilul, şi a Comitetului Permanent pentru Securitate Internă, reuniune la care vor fi la aceeaşi masă factorii decizionali ai institutiilor europene, de laComisia Europeană până la toate agenţiile Uniunii din domeniul securităţii interne, ca EUROPOL, EUROJUST sau FRONTEX.
Tot în strânsă legătură cu bugetul Uniunii, România va găzdui Conferinţa "Reforma Politicii Agricole Comune", în condiţiile în care deja această politică a trezit discuţii aprinse între statele membre provind finanţarea ei.
Un eveniment de proporţii va fi al optulea Summit European al Regiunilor şi Oraşelor, în contextul în care Uniunea şi-a propus o descentralizare cât mai puternică de proiecte în martie, şi o colaborare mai strânsă din punct de vedere economic între diversele regiuni, şi cum coeziunea este motto-ul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, vom avea la Bucureşti o reuniune informală a directorilor generali responsabili cu politica de coeziune, dar şi o conferinţă la nivel înalt privind reţelele de transport.
La aceasta din urmă vor fi abordate teme ca: finanţarea europeană pentru proiectele de infrastructură de transport, implementarea acestora şi impactul pe care îl vor determina în dezvoltarea europeană, mai ales că tot în aceeaşi perioadă, adică final de martie, are loc şi Reuniunea informală a miniştrilor transporturilor."