Președinția Consiliului UE a activat Mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză
Măsura intervine pe fondul creşterii tentativelor de manipulare prin dezinformare.
Articol de Bogdan Isopescu, 25 Aprilie 2024, 14:10
Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene a decis să iniţieze Mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză pentru a preveni eventuale interferenţe externe în cadrul alegerilor europarlamentare de anul acesta.
Măsura vine după ce şefii europeni de stat şi de guvern au discutat problema la ultimul summit european.
De asemenea, măsura intervine pe fondul creşterii tentativelor de manipulare prin dezinformare, inclusiv prin intermediul programelor de inteligenşă artificială.
Mecanismul european de acţiune în cazuri de criză (IPCR - n.r.) face posibil schimbul rapid de informaţii între statele membre şi decizii în consecinţă pentru a contracara problemele identificate.
Practic, la aceeaşi masă, prezidată de preşedinţia belgiană a Consiliului, sunt aduse diverse autorităţi şi instituşii ale statelor membre alături de cele europene relevante.
Este vorba de Comisia Europeană, Serviciul European de Acţiune Externă, agenţii europene şi naţionale precum şi experţi. Datele sunt colectate şi analizate în şedinţe informale care se întrunesc fie la anumite termene, fie extrem de repede în caz de criză.
De asemenea, mecanismul este activ 24 de ore din 24 printr-un punct unic de comunicare.
Mecanismul european de acţiune în cazuri de criză a fost activat după atacurile teroriste din Statele Unite, Spania şi Anglia dar şi în cazul tsunami-ului din 2004.
Ultima sa activare a fost imediat după izbucnirea războiului din Ucraina.
Amintim că Rusia a fost acuzată frecvent în ultimul deceniu de interferenţă în procesele electorale din state occidentale, atât europene, inclusiv în campania pentru Brexit, cât şi în Statele Unite.