Președintele SUA, Joe Biden, se întâlnește cu liderii Poloniei
Reuniunea va coincide totodată cu împlinirea a 25 de ani de la intrarea Poloniei în NATO şi va reprezenta o ocazie de a pregăti următorul summit al alianţei militare transatlantice de la Washington.
Articol de Sergiu Şteţ, 12 Martie 2024, 12:45
Preşedintele american Joe Biden îi primeşte marţi, 12 martie, la Casa Albă pe omologul său polonez Andrzej Duda şi pe premierul polonez Donald Tusk pentru a-i asigura de angajamentul ferm al SUA de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, relatează AFP citată de Agerpres.
Reuniunea are loc în contextul în care comunitatea de informaţii a SUA a avertizat într-un raport către Senatul american că "dinamica este pe cale să se schimbe din ce în ce mai mult în favoarea Moscovei" în acest război în care Ucraina continuă deocamdată să fie privată de ajutorul Statelor Unite, din cauza blocajului politic din Congres.
Joe Biden intenţionează să-şi reafirme în cadrul întâlnirii de marţi "angajamentul de neclintit pentru apărarea Ucrainei în faţa agresiunii brutale a Rusiei", a făcut cunoscut Casa Albă.
Reuniunea va coincide totodată cu împlinirea a 25 de ani de la intrarea Poloniei în NATO şi va reprezenta o ocazie de a pregăti următorul summit al alianţei militare transatlantice de la Washington.
Preşedintele şi premierul Poloniei, primul conservator şi al doilea pro-european, au afişat înainte de deplasarea la Washington o deschidere spre coeziune, deşi sunt adversari în plan politic, notează AFP.
"Sunt în dezacord politic cu preşedintele Duda în aproape toate subiectele, dar în ce priveşte securitatea patriei noastre trebuie să acţionăm împreună şi aşa vom face. Nu doar în timpul vizitei în SUA", a asigurat luni, pe reţeaua X, premierul Tusk.
În acest sens, soarta NATO va juca un rol central. Luni, într-o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională al Poloniei, preşedintele Duda a apreciat că statelor membre ale NATO ar trebui să li se ceară să aloce 3% din Produsul lor Intern Brut (PIB) pentru apărare, mai degrabă decât actualul obiectiv de 2%, pentru a trimite "un răspuns clar şi îndrăzneţ agresiunii ruse".
Actuala ţintă NATO privind cheltuielile pentru apărare prevede ca ţările membre să investească anual cel puţin 2% din PIB pe termen lung şi a fost convenită în vara anului trecut în contextul perceperii unei ameninţări venite dinspre Rusia. Precedenta ţintă solicitată ţărilor membre era ca bugetul pentru apărare să se apropie de 2% din PIB până în 2024.
Polonia, aliat apropiat al SUA şi unul dintre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei în faţa agresiunii ruse, a investit anul trecut 3,9% din PIB în apărare, conform datelor NATO.
Preşedintele american democrat Joe Biden se prezintă drept garant al viitorului Alianţei nord-atlantice, în special în faţa ameninţărilor din partea lui Donald Trump, predecesorul său republican şi rivalul său în perspectiva alegerilor prezidenţiale din noiembrie.
Trump a declarat recent că ar dori să "încurajeze" Rusia să atace ţările NATO dacă acestea nu se achită de cota ce le revine, declaraţii virulent criticate de adversarul său democrat în vârstă de 81 de ani.
În discursul solemn din Congres privind starea Uniunii susţinut săptămâna trecută, Joe Biden a cerut din nou legislatorilor să deblocheze pachetul de sprijin în valoare de 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, care nu a mai primit asistenţă din partea SUA de la sfârşitul lui decembrie.
Deblocarea acestui ajutor se loveşte deocamdată de opoziţia Partidului Republican, care controlează una dintre cele două camere ale Congresului SUA, Camera Reprezentanţilor, aminteşte AFP.