Preşedintele SUA cere o rezoluţie a ONU privind Siria
Comunitatea internaţională trebuie să pună în aplicare interdicţia privind folosirea armelor chimice, a spus preşedintele SUA, Barack Obama.
24 Septembrie 2013, 20:33
Preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să adopte cât mai curând o rezoluţie referitoare la Siria.
În discursul de la Adunarea Generală a ONU, Obama a anunţat şi că Statele Unite vor suplimenta ajutoarele umanitare pentru Siria.
Discursul preşedintelui Obama a fost practic un îndemn la acţiune.
Comunitatea internaţională trebuie să pună în aplicare interdicţia privind folosirea armelor chimice - spune preşedintele american.
El face un nou apel ca în Consiliul de Securitate ONU să fie adoptată o rezoluţie care să verifice că Siria îşi respectă angajamentul de a-şi preda arsenalul chimic, o rezoluţie care să prevadă şi consecinţe dacă Siria nu acţionează cum a promis.
"Dacă nu ne putem înţelege măcar în privinţa acestui subiect, asta va arăta că Organizaţia Naţiunilor Unite este incapabilă de a pune în practică şi cea mai simplă lege internaţională - a spus Obama.
"Pe de altă parte, dacă reuşim, vom trimite un mesaj puternic că folosirea armelor chimice nu-şi are locul în secolul XXI", a adăugat preşedintele american, care a acuzat regimul Assad că a folosit arme chimice în atacul de luna trecută de la periferia Damascului.
"Să sugerezi că oricine altcineva ar fi responsabil este o insultă la adresa raţiunii şi a legitimităţii acestei instituţii", a spus Barack Obama.
Programul nuclear iranian şi procesul de pace între israelieni şi palestinieni
Dincolo de situaţia din Siria, în perioada următoare eforturile diplomatice ale Statelor Unite se vor axa pe două chestiuni, spune Obama: programul nuclear iranian şi procesul de pace între israelieni şi palestinieni.
În ceea ce priveşte Iranul, preşedintele american spune că istoria dificilă pe care o au Statele Unite şi Iranul nu poate fi ştearsă cu buretele, nici rezolvată peste noapte.
El a salutat declaraţiile recente venite din partea liderilor iranieni, în special a noului preşedinte, Hassan Rohani, însă a spus că relaţia dintre cele două ţări nu poate evolua decât dacă se rezolvă problema programului nuclear iranian şi că, pentru a avea succes, cuvintele conciliante trebuie să fie urmate de acţiuni.