Preşedintele Rusiei a promis că va sprijini Coreea de Nord împotriva SUA
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi să aprofundeze legăturile comerciale şi de securitate cu Coreea de Nord şi să o susţină împotriva Statelor Unite.
Articol de Florin Lepădatu, 18 Iunie 2024, 15:30
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi să aprofundeze legăturile comerciale şi de securitate cu Coreea de Nord şi să o susţină împotriva Statelor Unite. Vladimir Putin a făcut declaraţiile în timp ce se îndrepta spre această ţară izolată, înarmată nuclear, pentru prima dată în ultimii 24 de ani.
SUA şi aliaţii lor asiatici încearcă să afle cât de departe va merge Rusia în sprijinul acordat liderului nord-coreean Kim Jong-un, a cărui ţară este singura care a efectuat teste cu arme nucleare în secolul XXI. Sugerând că Rusia, un membru cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, îşi reevaluează întreaga abordare faţă de Coreea de Nord, Vladimir Putin a lăudat Phenianul pentru că a rezistat la ceea ce el a numit "presiunea economică, şantajul şi ameninţările din partea SUA".
Într-un articol publicat de presa de stat nord-coreeană, preşedintele Putin l-a lăudat pe "tovarăşul" Kim Jong-un şi a promis să "reziste împreună restricţiilor unilaterale nelegitime", să dezvolte comerţul şi să consolideze securitatea în întreaga Eurasie. "Washingtonul, care refuză să pună în aplicare acordurile încheiate anterior, înaintează în mod continuu noi cerinţe, din ce în ce mai stricte şi evident inacceptabile" - a declarat Vladimir Putin, într-un articol tipărit pe prima pagină a ziarului "Rodong Sinmun" din Coreea de Nord, organul de presă al Partidului Muncitorilor, aflat la putere.
"Rusia a sprijinit întotdeauna şi va continua să sprijine RPDC şi eroicul popor coreean în opoziţia lor faţă de inamicul insidios, periculos şi agresiv" - a mai spus Vladimir Putin. Preşedintele rus a menţionat că Uniunea Sovietică a fost prima care a recunoscut Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), fondată de bunicul lui Kim Jong-un, Kim Il-sung, cu mai puţin de doi ani înainte de Războiul Coreean din 1950.
Presa de stat nord-coreeană a publicat, de asemenea, articole în care laudă Rusia şi sprijină operaţiunile sale militare din Ucraina, numindu-le "războiul sacru al tuturor cetăţenilor ruşi". Vizita de stat a lui Vladimir Putin are loc în contextul în care SUA acuză Coreea de Nord că a furnizat "zeci de rachete balistice şi peste 11.000 de containere cu muniţii Rusiei" pentru a fi folosite în Ucraina.
Coreea de Sud, un aliat ferm al SUA, a exprimat îngrijorări similare. Casa Albă a declarat luni că este tulburată de aprofundarea relaţiilor dintre Rusia şi Coreea de Nord. Departamentul de Stat al SUA a declarat că este "destul de sigur" că Vladimir Putin caută arme pentru a-şi susţine războiul din Ucraina. Moscova şi Phenianul au negat transferurile de arme, dar au promis că vor intensifica legăturile militare, posibil vor efectua inclusiv exerciţii comune.
Rusia urmează să depăşească anul acesta întreaga alianţă militară NATO în ceea ce priveşte producţia de muniţie, astfel încât călătoria lui Vladimir Putin în Coreea de Nord este probabil menită să sublinieze Washingtonului cât de perturbatoare poate fi Moscova în cazul unei serii de crize globale. În martie, Rusia s-a opus prin veto la reînnoirea anuală a unui grup de experţi care monitorizează aplicarea sancţiunilor de lungă durată impuse de ONU împotriva Coreei de Nord din cauza programelor sale de arme nucleare şi de rachete balistice, transmite REUTERS preluată de RADOR RADIO ROMÂNIA.