Președintele rus, Vladimir Putin, în vizită în Belarus
Președintele rus, Vladimir Putin, i-a cerut Serviciului Federal de Securitate, FSB, să intensifice monitorizarea societății și a granițelor.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Decembrie 2022, 08:45
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Președintele rus, Vladimir Putin, i-a cerut Serviciului Federal de Securitate, FSB, să intensifice monitorizarea societății și a granițelor. Tot ieri, Putin a vizitat, pentru prima oară de la declanșarea pandemiei, Belarusul, ceea ce a alimentat speculațiile că această țară ar putea intra în război împotriva Ucrainei.
Reporter: Cătălin Gomboș - "Vladimir Putin i-a cerut FSB-ului să se folosească de toate resursele pe care le are la îndemână pentru a asigura securitatea granițelor și pentru a identifica trădătorii, spionii și sabotorii. Într-un discurs ținut cu ocazia Zilei Serviciilor de Securitate, Vladimir Putin a admis, totodată, că situația este dificilă în cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal la sfârșitul lunii septembrie. Armata rusă nu controlează în întregime niciuna dintre cele patru regiuni și a suferit o serie de înfrângeri în Ucraina, fiind forțată să se retragă din unele zone pe care le capturase anterior. Oficiali militari de la Kiev se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă la scară largă în prima parte a anului viitor, când se va încheia pregătirea a 150.000-200.000 de militari mobilizați în toamnă. Există speculații că Vladimir Putin exercită presiuni puternice asupra liderului de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, pentru ca Belarusul să intre în război de partea Rusiei. Deși Belarusul a permis folosirea teritoriului său pentru invadarea Ucrainei și a organizat numeroase exerciții militare comune cu Rusia, a evitat să se implice direct în conflict. Vizita de ieri a lui Putin, prima de după pandemie și după protestele antiguvernamentale din 2020, a alimentat din nou speculațiile privind participarea Belarusului la război, dar, la conferința de presă comună, cei doi lideri au vorbit puțin despre Ucraina. Atât Minskul, cât și Kremlinul au transmis anterior că nu se pune problema intrării Belarusului război."