Preşedintele Obama doreşte reducerea cheltuielilor
Barack Obama a trimis Congresului o lege care i-ar permite să "îi forţeze" pe membrii acestuia să voteze reduceri de cheltuieli în ce priveşte programele considerate fără mare relevanţă.
25 Mai 2010, 07:41
Preşedintele Obama a trimis luni Congresului o lege care i-ar permite să "îi forţeze" pe membrii acestuia să voteze reduceri de cheltuieli în ce priveşte programele considerate fără mare relevanţă.
Cu datoria guvernamentală ajunsă la cel mai înalt nivel în aproape 60 de ani, întrebarea dacă să fie reduse cheltuielile, şi dacă da cum, îi pune pe democraţi împotriva conservatorilor şi Congresul american împotriva preşedintelui.
Casa Albă a propus anterior îngheţarea pe trei ani a cheltuielilor care nu privesc securitatea naţională şi i-a prevenit pe liderii camerei reprezentanţilor la sfârşitul săptămânii trecute că ar putea merge mai departe, trecând la reducerea cheltuielilor Departamentului Apărării.
Între timp, incapabili de a ajunge la un acord asupra unui proiect de buget pe termen lung, liderii camerei reprezentanţilor iau în considerare alte moduri de a semnala o mai severă restricţie fiscală, inclusiv un plan bugetar de un an care ar reduce cheltuielile în 2011 chiar mai mult decât planul lui Obama.
Pachetul de cheltuieli care urmează să între marţi în dezbaterea camerei reprezentanţilor este considerat de liderii acesteia drept obligatoriu, arătând că acesta ar consolida sprijinul alegătorilor înaintea alegerilor legislative din noiembrie.
Noua lege trimisă de preşedinte Congresului i-ar îngădui lui Obama şi succesorilor săi să ceară spre examinare pentru o perioadă de două luni sau chiar pentru o perioadă mai extinsă, cheltuielile prevăzute prin diverse legi deja semnate, pentru că apoi să le retrimită Congresului cu prevederi de reduceri ale cheltuielilor ce ar fi suspuse votului acestuia pentru a fi acceptate sau respinse.
Directorul Biroului pentru Management şi Buget al Casei Albe, Peter Orszag, a arătat că, în vreme ce noile puteri prezidenţiale nu vor constitui o soluţie pentru excesele în cheltuielile guvernamentale, ele vor putea contribui la «arsenalul de instrumente« disponibile pentru reducerea lor. Orszag a adăugat că legea a fost concepută pentru a evita obstacolele constituţionale.
Dacă în trecut "pâinea şi cutitul" în ce priveşte reducerea cheltuielilor erau în mâna preşedintelui, acum administraţia Obama returnează Congresului puterea deciziei finale asupra tăierilor cheltuielilor publice.
Republicanii sunt mulţumiţi de faptul că preşedintele a trimis luni Congresului această lege dar liderul lor din camera reprezentanţilor, John Boehner spune că ea "nu este un substitut pentru un buget real care să controleze cheltuielile federale".
Şeful comitetului pentru buget al camerei, John Spratt, care va introduce zilele acestea în mod oficial legea în plenul camerei reprezentanţilor, a salutat propunerea lui Obama ca pe "un pas înainte pe calea responsabilităţii fiscale”.
În tot acest timp, însă, analiştii americani spun că psihologia "la limita cuţitului” care guvernează acum pieţele europene aşează viitorul redresării economiei SUA în mâinile politicienilor dintr-o serie de capitale europene.
Dacă una sau mai multe dintre acestea nu vor reuşi să facă aşteptatele progrese în reducerea bugetelor, restructurarea economiilor sau încurajarea creşterii economice, toate acestea ar putea conduce la blocarea pieţelor de credit în întreaga lume şi ar putea arunca înapoi în recesiune economia globală.