Preşedintele Franţei a reafirmat că înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru a garanta securitatea continentului european
Liderii prezenţi la Conferinţa de la Paris au căzut de acord pentru formarea unei coaliţii care să-i furnizeze rachete şi bombe cu rază medie şi lungă de acţiune, indispensabile pentru a se apăra.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 27 Februarie 2024, 07:29
Participanţii la Conferinţa de la Paris, organizată la iniţiativa preşedintelui Emmanuel Macron, pentru susţinerea Ucrainei, şi-au reafirmat unitatea şi hotărârea de a sprijini în continuare efortul de război al armatei ucrainene.
Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj înregistrat, în care le-a mulţumit preşedintelui Franţei pentru iniţiativa sa şi liderilor prezenţi, pentru ajutorul acordat până acum ţării sale şi pentru implicarea viitoare.
Preşedintele Emanuel Macron a insistat, o dată în plus, în conferinţa de presă pe care a susţinut-o după reuniunea de sprijin pentru Ucraina, că înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru a garanta securitatea şi stabilitatea continentului european.
Luând foarte în serios lipsa de muniţie cu care se confruntă armata ucraineană, liderii prezenţi au căzut de acord pentru formarea unei coaliţii care să-i furnizeze rachete şi bombe cu rază medie şi lungă de acţiune, indispensabile pentru a se apăra.
Mai mult, pentru prima dată în ultimii doi ani, nu este exclusă trimiterea de trupe pentru a-i ajuta pe ucraineni.
Emanuel Macron: Nu există consens astăzi pentru a trimite în mod oficial şi asumat trupe la sol, dar, într-o dinamică viitoare, nimic nu trebuie exclus. Facem tot ce putem pentru ca Rusia să nu câştige acest război. Mulţi care spun astăzi "nu vom trimite niciodată trupe" spuneau "niciodată tancuri", "niciodată avioane", "niciodată rachete cu rază lungă de acţiune". Vă amintesc că acum doi ani, mulţi dintre cei care au fost în jurul mesei azi spuneau că vor furniza saci de dormit şi căşti. Acum spun că trebuie să acţionăm mai puternic, pentru a trimite tancuri şi rachete.
Strategia viitoare a fost definită pe cinci categorii de acţiune şi anume: asigurarea securităţii cibernetice a tuturor ţărilor aliate, care sunt adesea ţinta atacurilor hackerilor ruşi, coproducţia de echipament militar, armament şi muniţie în Ucraina, apărarea ţărilor direct ameninţate de Rusia, în principal, Republica Moldova, sprijinirea Ucrainei la frontiera sa cu Belarus cu forţe nemilitare, susţinerea operaţiunilor de deminare pe teritoriul ucrainean.
Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la reuniunea de la Paris, a salutat demersul preşedintelui Macron şi a subliniat că unitatea şi solidaritatea comunităţii internaţionale în sprijinul Ucrainei sunt esenţiale şi trebuie menţinute.
Şeful statului a spus că ţara noastră va continua să susţină pe toate planurile Ucraina, atât timp cât va fi nevoie.