Preşedintele Erdoğan acuză Occidentul că i-a sprijinit pe pucişti
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a acuzat Occidentul că susţine terorismul şi că i-a sprijinit pe autorii puciului eşuat de luna trecută.
Articol de Radiojurnal, 02 August 2016, 18:39
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a acuzat Occidentul că susţine terorismul şi că i-a sprijinit pe autorii puciului eşuat de luna trecută.
Autorităţile de la Ankara au afirmat în mod repetat că tentativa de puci din 15 iulie a fost organizată de către adepţii clericului Fethullah Gulen, care trăieşte în Statele Unite ale Americii din 1999. Într-un interviu difuzat de postul de televiziune italian Rai News, Recep Tayyip Erdoğan s-a exprimat foarte critic la adresa oficialităţilor de la Bruxelles, mai ales faţă de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.
Liderul de la Ankara a condiţionat continuarea acordului cu Uniunea Europeană privind oprirea fluxului de refugiaţi spre Europa occidentală de eliminarea, de către Bruxelles, a vizelor pentru cetăţenii turci.
Turcia "îşi va respecta angajamentele din cadrul NATO"
Intre timp, ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Ertaş, a dat asigurări că ţara sa îşi va respecta angajamentele din cadrul NATO, ba chiar intentionează să îşi consolideze postura în Alianţă.
La o întrebare Radio România privind dorinţa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a forma o alianţă specială cu Rusia si Iranul, ţări considerate surse de risc pentru NATO, ambasadorul turc a explicat că este vorba de fapt de o revenire la normal a relaţiilor cu cele doua ţări, în special cu Rusia.
În schimb, a spus ambasadorul turc, acordul cu Uniunea Europeană privind refugiaţii ar putea avea de suferit.
Corespondentul nostru Carmen Gavrilă transmite că Osman Ertaş a avertizat că acordul privind refugiatii va fi afectat dacă turcii nu vor putea călători fără viză în Uniune.
Diplomatul turc a explicat la o întrebare RRA că Turcia discută acum cu Comisia Europeană detalii privind modificarea legislaţiei turce în materie de terorism, legislaţie care a fost criticată de europeni pentru că este prea vagă şi permite foarte uşor arestări. Comisia, dar şi unele state membre ca Germania sau Franţa, au cerut adaptarea la criteriile europene a legislaţiei Turciei din domeniu, ca o condiţie pentru ridicarea regimului de vize.
Osman Ertaş: Pentru aceste ţări e uşor să vorbească despre reformarea legislaţiei turce pe terorism, pentru că ele nu au ameninţările pe care le avem noi, dar în ultimul an aceste ţări - inclusiv Franţa, Germania şi Belgia - au aflat şi ele ce periculoşi sunt teroriştii pentru securitatea naţională. Aşa că discuţiile noastre cu Uniunea pe această temă continuă.
Ambasadorul turc a mai spus că, în ce priveşte şcolile din România administrate de simpatizanţi ai Mişcării Guleniste, considerate de Ankara autoarea tentativei de lovitură de stat orice decizie în ce le priveste ţine strict de autorităţile române, dar între timp există discuţii pe această temă.