Preşedintele Donald Trump vrea să stabilească relaţii mai bune cu Rusia
Directorul serviciilor de informatii Dan Coats s-a angajat să îi ofere preşedintelui o evaluare corectă a vastelor riscuri pe care le implică invitarea preşedintelui Putin in SUA.
Articol de Doina Saiciuc, 22 Iulie 2018, 10:15
După un prim summit SUA-Rusia şi în pofida criticilor formulate la Washington, preşedintele american Donald Trump pare decis să îl întâlnească din nou pe omologul său rus Vladimir Putin, de această dată pe teritoriul american.
Invitaţia pe care Casa Albă a trimis-o joi preşedintelui rus Putin de a face o vizită în această toamnă la Washington este ultima tentativă a preşedintelui Trump de a folosi diplomaţia personală în încercarea de a stabili relaţii mai bune cu Kremlinul.
Dar este în opoziţia faţă de politica echipei de securitate naţională a preşdintelui, politică radical diferită faţă de Rusia.
Directorul comunităţii naţionale Intelligence Dan Coats s-a angajat să îi ofere preşedintelui o evaluare corectă a vastelor riscuri pe care le implică invitarea preşedintelui Putin la Casa Albă.
Pregătirile sunt în curs, într-un moment însă în care preşedintele nu a spus decât doar câtorva oficiali ai administraţiei despre ce a discutat cu Vladimir Putin în întâlnirea "tete a tete" de luni de la Helsinki.
În schimb, Rusia vine cu detalii privind acorduri convenite la Helsinki, între care unele contrazic strategia declarată a administraţiei americane.
Rusia ar fi trimis propuneri oficiale Washingtonului privind eforturi comune americano-ruseşti pentru reconstrucţia Siriei, de pildă, ca urmare, spune Moscova, a acordurilor convenite de preşedinţii Trump şi Putin.
Or, oficialii administraţiei americane au spus în mod repetat până acum că nicio asistenţă a SUA nu va merge către vreo parte a Siriei care se află sub controlul preşedintelui Assad, sprijinit de Rusia.
Discuţiile sunt în curs a spus un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe, adăugând că nu a existat niciun angajament pentru vreo acţiune concretă, dincolo de acorduri ca cele două părţi să continue discuţiile.