Preşedintele Donald Trump- mesaj video la ceremonia deschiderii ambasadei
Preşedintele Trump va transmite un mesaj video în cursul ceremoniei de deschidere a Ambasadei americane la Ierusalim
14 Mai 2018, 00:28
Vor participa la ceremonia de astăzi, aproximativ 800 de oficiali, alături de delegaţia prezidenţială condusă de adjunctul secretarului de stat John Sullivan, delegaţie care îi va include pe fiica şi ginerele preşedintelui Trump ca şi pe secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin. Se vor afla la ceremonie şi unii membri proeminenţi ai Congresului.
Deschizând Ambasada americană la Ierusalim, Administraţia Trump onorează astfel o promisiune veche de 23 de ani pe care Statele Unite au făcut-o Israelului. În 1995 Congresul american adopta aşa-numitul act al Ambasadei la Ierusalim, care recunoştea Ierusalimul drept capitală a Israelului. O prevedere a rezoluţiei permite însă preşedinţilor americani să amâne cu câte şase luni mutarea de la Tel Aviv, ceea ce până la Donald Trump au făcut-o de la adoptarea legii toţi preşedinţii americani: Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama.
Decizia preşedintelui Trump nu vine însă fără consecinţe, aşa cum recunosc chiar şi cei mai vehemenţi susţinători ai Israelului. Nu ajută, de pildă, faptul că ceremonia va avea loc cu o zi înaintea comemorării de către palestinieni a "Zilei Al-Nakba" sau "Ziua Catastrofei", când este stabilită zi de doliu în urma creării statului Israel. Se aşteaptă ca oficialii americani să ceară totuşi Israelului să se retragă din patru comunităţi arabe din estul Ierusalimului, ceea ce nu-i v-a face fericiţi pe israelieni de dreapta, dar va semnala ambelor părţi că preşedintele Trump şi consilierii săi sunt serioşi în încercarea de a căuta o soluţie a conflictului israeliano-palestinian.
În vreme ce unii analişti arată că mutarea Ambasadei americane la Ierusalim în mod special, după numai câteva zile de la retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul toarnă gaz pe foc, alţii arată cealaltă parte a paharului. De pildă, Daniel Shapiro, fost ambasador al Statelor Unite în Israel, crede că, din contră, mutarea Ambasadei la Ierusalim poate ajuta la avansarea procesului de pace şi la încheierea conflictului.
Oficialii Administraţiei Trump spun că mutarea este pur şi simplu o recunoaştere a realităţii de pe teren. La Ierusalim se află sediile Preşedinţiei, Parlamentului, Curţii Supreme, ca şi ale multor ministere israeliene.
Ambasadorul Statelor Unite în Israel, David Friedman, spune că Administraţia este convinsă că decizia privind Ierusalimul "crează o oportunitate şi o platformă de a avansa procesul de pace pe baza realităţilor mai curând, de cât pe baza fanteziei. Administraţia americană este optimistă că decizia va crea în cele din urmă o mai mare stabilitate mai curând, de cât mai puţină stabilitate".