Preşedintele CE salută planul de austeritate al Italiei
După întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, premierul italian, Silvio Berlusconi, s-a arătat încrezător că finanţele ţării sale vor reveni la un echilibru până în 2013.
13 Septembrie 2011, 19:50
La scurt timp după ce au ieşit la suprafaţă problemele Greciei, şi alte state au început să recunoască că suferă puternic din cauza crizei şi au mari datorii pe care s-ar putea să nu le poată acoperi.
După Irlanda, Spania si Portugalia, au apărut informaţii nefavorabile şi despre Franţa sau Italia.
În cazul acesteia din urmă, guvernul încearcă să vândă căt mai convenabil titluri de stat, deşi costurile se arată a fi foarte mari.
Ba chiar au apărut discuţii că o delegaţie din China reprezentând unul din cele mai mari fonduri de investiţii din lume s-a aflat în aceste zile la Roma pentru discuţii cu reprezentanţi ai executivului în vederea plasării de bani chinezeşti în active italiene.
Informaţia a fost însă dezminţită de un secretar de stat din Minisetrul italian al Economiei, care a spus că este vorba doar de investiţii industriale.
Analiştii europeni se arată însă sceptici în privinţa unei astfel de colaborări, atât timp cât până acum investiţiile Chinei în stabilizarea unor ţări precum Grecia sau Portugalia s-au arătat mai degrabă infime.
Mai sigur este însă planul de austeritate al guvernului Berlusconi, care ar trebui să ducă la echilibrarea bugetului până în 2013.
Măsurile propuse de autorităţile de la Roma, aflate în curs de aprobare în parlament, au fost salutate marţi de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, într-o întrevedere la Bruxelles cu premierul Silvio Berlusconi.
În timp ce pieţele financiare ţin Italia în vizor, premierul italian, Silvio Berlusconi, a dat asigurări aici, la Bruxelles, că planul de măsuri de austeritate propus de guvernul său este ceea ce trebuie pentru ţara sa şi că miercuri va fi ultima etapă în aprobarea acestuia de către parlamentul de la Roma.
După întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, premierul italian s-a arătat încrezător că finanţele ţării sale vor reveni la un echilibru până în 2013, aşa cum şi-a asumat în cadrul măsurilor de austeritate.
Preşedintele Consiliului European a salutat planul bugetar al guvernului Berlusconi, plan pe care îl consideră a fi unul ambiţios.
"Adoptarea acestui pachet de măsuri este importantă nu numai pentru Italia, ci pentru întreaga zonă euro. Completa aplicare a acestor măsuri va fi primordială", a apreciat preşedintele Van Rompuy, care a recunoscut ca zona euro traversează o perioadă dificilă.
El a salutat contribuţia premierului italian la dezbaterile privind îmbunătăţirea guvernanţei în zona euro şi a reamintit că lucrează la un raport pe care îl va prezenta liderilor zonei euro la un summit la jumătatea lunii octombrie.
Luni, la conferinţa de presă comună cu premierul Poloniei, ce deţine preşedinţia semestrială a Uniunii, preşedintele Herman van Rompuy a oferit o serie de detalii despre măsurile de reformă pe care le va propune în viitorul raport.
El a explicat că documentul va cuprinde cel puţin patru capitole, din care unul referitor la mărirea eficienţei metodelor de lucru în zona euro, şi aici este vorba despre o mai bună coordonare, despre controlul crizelor şi o mai bună comunicare între statele membre ale zonei; al doilea capitol va identifica ceea ce este necesar pentru a întări instituţiile, al treilea capitol se va concentra pe modalităţile de a pune la punct o mai mare disciplină fiscală în zona euro, iar al patrulea capitol al raportului va fi dedicat integrării fiscale.
Tot preşedintele van Rompuy a dat asigurări că, înainte de a-şi prezenta raportul, va consulta şi statele din afara zonei euro, dar care vor să adopte moneda în umătorii ani.